Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

William Van Vooren

Biografie

William Van Vooren (1953) is germanist en startte zijn loopbaan in het onderwijs. Later klom hij vanuit een bankkantoor tot in de directie en de raad van bestuur een verzekeringsmaatschappij. In 2000 werd hij marketingmanager van de drie VRT-televisienetten. De laatste tien jaar van zijn carrière, vanaf 2005 tot 2015, was hij opleidingsdirecteur aan de Arteveldehogeschool in Gent. Na zijn gevulde loopbaan heeft hij een tweede adem gevonden in schrijven en beeldende kunst.

Al tijdens zijn studies was William een echte boekenverslinder, maar koos hij uiteindelijk voor een specialisatie in de Nederlandse taalkunde en dialectologie. Hij is altijd blijven houden van misdaad- en spionageverhalen. John Le Carré is dé auteur van zijn voorkeur.

William schreef vooral zakelijke teksten tot hij in 2008 in Sicilië geïnspireerd raakte. Zijn eerste roman, 'Minnaar Leugenaar Moordenaar' (2020) heeft hij geschreven tijdens zijn reizen op dat eiland, vaak op de plaats waar het verhaal zich situeert. De Cosa Nostra is de entourage waarin zijn debuut zich afspeelt. In november 2022 verscheen 'Vijf Vrouwen,' een anti-maffiaroman die aanknoopt bij 'Minnaar Leugenaar Moordenaar'.

Beide romans spelen zich af in Sicilië binnen de maffia en de anti-maffiabeweging. Door veelvuldige lectuur en opzoekingen en verschillende reizen naar het eiland bouwde William Van Vooren een uitgebreide kennis op over de Cosa Nostra. Het is zijn ambitie daarover te vertellen en aan te tonen hoe de harde realiteit van de maffia een waarheidsgetrouwe entourage vormt voor het fictieve verhaal in zijn beide romans, en hoe de twee interageren.

Uitgelichte titels

Cover van boek Minnaar leugenaar moordenaar

Minnaar leugenaar moordenaar

Cover van boek Vijf vrouwen

Vijf vrouwen

Cover van boek Het korte leven van Y en Y en andere verhalen

Het korte leven van Y en Y en andere verhalen

Lezingen

"Als je schrijft hoop je op een vonk van inspiratie die je verhaal bijzonder maakt. Die sprank kwam er in Sicilië, waar ik mijn twee romans situeer."

Tijdens zijn lezingen vertelt William over de kwalijke kant van het eiland, de Cosa Nostra, van de Siciliaanse maffia. In beide boeken is de waarheidsgetrouwe beschrijving van de levenswandel van maffiosi, justitieambtenaren en antimaffia-activisten intens vervlochten met het fictieve avontuur van een gevluchte fraudeur uit Vlaanderen.

De historiek van de Cosa Nostra verklaart het doen en laten van de personages in beide werken en bepaalt ook het karakter van beide boeken, iets wat William illustreert door een aantal korte passages voor te lezen. Het ontstaan van de Cosa Nostra tegen de achtergrond van de Siciliaanse geschiedenis overloopt hij aan de hand van een PowerPointpresentatie vol zelfgemaakt beeldmateriaal van getuigenissen, afgewisseld met anekdotes.

Wat William tijdens zijn lezingen vertelt is gebaseerd op meer dan tien jaar onderzoek en lectuur. In de marge licht hij niet alleen het belang toe van een aantal standaardwerken, maar maakt hij ook een kleine excursie naar het werk van beroemde Siciliaanse schrijvers, naar bekende films over het onderwerp en naar enkele klassieke muziekstukken. Een kleine omweg naar het New Yorkse “Little Italy” kan daarbij niet ontbreken. Daarnaast wijdt hij ook uit over de levens van vermaarde maffiosi en de helden die hen bestrijden en bestreden, en dat niet zelden met hun leven moesten bekopen.

William wil in de eerste plaats een boeiend verhaal brengen dat, net zoals het mysterieuze eiland, vol verrassingen en wetenswaardigheden zit en aangrijpt in zijn geheel zowel als in de soms verbijsterende details.

Praktisch

  • De lezing is geschikt voor zowel kleine als grote groepen.
  • De duurtijd is ongeveer 90 minuten (zonder pauze). Achteraf is er altijd extra tijd voor het stellen van vragen.
  • Er is op aanvraag een meer uitgebreide versie van de lezing mogelijk  van 180 minuten.
  • Als organisator voorzie je een beamer met HDMI aansluiting en een projectiescherm. Ook het afspelen van het geluid (voor filmpjes) wordt daarbij best mogelijk gemaakt.
  • William neemt zelf een laptop mee, waarvoor je als organisator een tafeltje voorziet.
  • Bij een groot publiek is er geluidsversterking aanwezig met een microfoon of headset voor de spreker.

Neem contact op met William Van Vooren

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.