Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Strips
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar

Wauter Mannaert

Biografie

Wauter Mannaert (1978) is een stripauteur die woont en werkt in Brussel. Zijn stripreeks 'Yasmina' (Dargaud) focust op het leven van de jongste vijfsterrenkok van de stad, de 12-jarige Yasmina en haar familie en vrienden. De stripreeks gaat over ecologische en sociale verandering in een stad die zich met horten en stoten opmaakt voor de wereld van morgen.

De insteek is echter niet educatief. Met veel humor, een scheut actie en vooral veel vaart biedt de reeks een voor jongeren aantrekkelijke en vooral plezierige leeservaring aan. Voor wie wil, is er stof tot nadenken over thema's als stadslandbouw, voeding, klimaatopwarming, diversiteit, biodiversiteit, mobiliteit enzovoort.

De inspiratie daarvoor haalt Wauter steeds uit zijn omgeving. Hij is gepassioneerd door (stads)natuur en was tien jaar lang jeugdwerker in Brussel. De mix van deze twee was de aanleiding en inspiratiebron voor de geboorte van de stripreeks ‘Yasmina’.

‘Yasmina’ werd internationaal bekroond en verscheen al in het Nederlands, Frans, Engels, Duits en Koreaans.

 

Van zijn hand verschenen ook enkele graphic novels voor volwassenen. ‘El Mesías’ (Blloan, 2015), een sociaal politieke komedie over een utopische samenleving in Spanje. En ‘Weegee’ (Blloan, 2016), een verhaal geïnspireerd op het leven van Arthur Fellig (Weegee), een Amerikaanse fotograaf die bekend werd met zijn foto's van het New Yorkse nachtleven.

Uitgelichte titels

Cover van boek Yasmina 0 - Yasmina en de aardappeleters

Yasmina 0 - Yasmina en de aardappeleters

Cover van boek Yasmina 1 - Het geheim van de chef

Yasmina 1 - Het geheim van de chef

Cover van boek Yasmina 2 - Honger als een konijn!

Yasmina 2 - Honger als een konijn!

Lezingen

Duik mee in het universum van stripheldin Yasmina. Gewapend met pollepel en keukenmes gaat ze geen avontuur uit de weg, of het nu in de keuken is of in de grootstad, waar ze thuis is.

Die stad is altijd in beweging en is één groot laboratorium voor de wereld van morgen. Yasmina slalomt er tussen stadsboerderijen die plots op de daken verrijzen, stakende scholieren en activisten die, gewapend met verfborstels en palettenhout, een beetje plaats van koning auto proberen af te pakken.

De verhalen van Yasmina staan met twee voeten in de wereld van vandaag. Kijk even mee achter de schermen en leer hoe zo'n strip tot stand komt en waar de inspiratie vandaan komt.

Natuurlijk is een bezoek van een striptekenaar niet compleet als er niet getekend wordt. Scherp je potloden dus al maar. Wie weet krijg je zelf de smaak te pakken voor je eerste stripverhaal.

 

  • Lezing van een lesuur: een blik achter de schermen van een stripauteur. Hoe komt een strip tot stand en waar komt de inspiratie van 'Yasmina' vandaan.
  • Lezing van twee lesuren: Een blik achter de schermen en een actief gedeelte waar samen met de kinderen getekend wordt. Leer de personages uit Yasmina tekenen en maak zelf een mini stripverhaaltje.

 

Praktisch

  • Een projector is handig.
  • De organisator voorziet een flipchart of een alternatief om op te tekenen.
  • De organisator voorziet basis tekenmateriaal voor de deelnemers.

Neem contact op met Wauter Mannaert

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.