Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Non-fictie, Strips
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Verhast

Biografie

Stijn Verhaeghe (1975) is stripscenarist, vertaler en docent. Hij studeerde Taal- en Letterkunde Nederlands-Duits aan de Universiteit Gent. Stijn schreef het scenario van onder andere de historische stripreeks 'Jorikus Magnus' (Saga Uitgaven) met Criva en 'Kaspar Hauser: In het oog van de storm' (Saga Uitgaven, 2019) met Bart Proost. Voor uitgeverij Saga en uitgeverij Adhemar werkt Stijn ook als vertaler.

 

Sinds 1998 is Stijn ook leraar. Tegenwoordig geeft hij Nederlands, Duits, Filosofie en Cultuurwetenschappen aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas, waar hij ook ex-OKAN-begeleider is. Daarnaast is Stijn ook als muziekproducer en bassist in verschillende multimediale projecten actief.

Stijn Verhaeghe rondt op dit moment zijn Master Wijsbegeerte aan de UGent af en doceert ook het deelvak ‘Wetenschapsfilosofie’ en het vakonderdeel ‘Argumentatieleer’ aan het Universitair Centrum voor Verpleegkunde en Vroedkunde aan het UZ in Gent.

Uitgelichte titels

Cover van boek Kaspar Hauser. In het oog van de storm.'

Kaspar Hauser. In het oog van de storm.'

Lezingen

Stijn geeft lezingen over zijn strip ‘Kaspar Hauser: In het oog van de storm’. Hij start zijn lezingen door te peilen naar de voorkennis bij het publiek. Allerlei (pop)culturele referenties (onder andere naar de soap ‘Familie’) tonen daarbij dat de figuur van ‘Kaspar Hauser’ wel degelijk een Europees cultureel spoor nagelaten heeft. Daarna schetst Stijn de historische context van ‘de zaak Hauser’. Waar en wanneer verscheen deze geheimzinnige knaap ten tonele en hoe reageerde zijn omgeving op Kaspars vreemde verschijning? Hierbij wordt ook de historische context van het 19e-eeuwse Europa geschetst: de nawerking van de invloed van Napoleon en zijn oorlogen, het opkomende nationalisme, de industrialisering en het kapitalisme. In een volgend deel van de lezing wordt ‘de zaak Hauser’ door speurdersogen bekeken en wordt er gezocht naar wie er achter de misdadige behandeling van deze vondeling schuilt. Of is Kaspar toch gewoon een bedrieger, die simuleerde om aan een armoedig bestaan te ontsnappen en beroemd te worden? En welke rol spelen de politieke intriges tussen de toenmalige Europese adel? Ten slotte gaat Stijn dieper in op de beeld- en ideeënvorming rond Kaspar Hauser als ‘het kind van Europa’. Hierbij worden vooral culturele en filosofische aspecten rond de figuur van Kaspar Hauser belicht. Via een vergelijking met literaire en filosofische werken als ’Robinson Crusoe’ van Daniel Defoe, ‘Emile’ van Jean-Jacques Rousseau of ‘Frankenstein’ van Mary Shelley wordt aangetoond waarom de figuur van Kaspar Hauser zo tot de verbeelding sprak in het intellectuele klimaat van de late verlichting en de vroege romantiek. Via de figuur van filosoof Ludwig Feuerbach, wiens vader de grote beschermer van Kaspar Hauser was, worden de aspecten menselijkheid, opvoeding en de rol van religie hierin speciaal belicht. Op deze manier probeert Stijn aan te tonen dat de figuur van Kaspar Hauser - naast historische relevantie - ook actuele relevantie bezit in de zoektocht naar wat een mens zou kunnen of moeten zijn. Stijn houdt van interactie en tijdens en na de lezing voorziet hij ook steeds ruimte voor vragen en opmerkingen uit het publiek. Deze multimediale lezing wordt onder andere geïllustreerd aan de hand van exclusief materiaal uit de strip ‘Kaspar Hauser: In het oog van de storm’, getekend door Bart Proost. Stijn gaf deze lezing al in meerdere Vlaamse bibliotheken en - in het Duits - op de Comiciades van Aachen, Eupen en de Kaspar Hauser Festspiele in Ansbach. De reacties van het publiek waren telkens zeer positief.

Praktisch

  • Een laptop, een beamer en eventueel een microfoon zijn de enige benodigdheden voor deze lezing.
  • Als didactische leidraad kan bij de lezing ook een overzichts- en begrippenlijst geleverd worden.
  • Als voorbereiding op de lezing kan er eventueel ook een expositie over Kaspar Hauser en de strip aangeleverd worden.
  • De duur van een lezing bedraagt normaal gezien een 80-tal minuten. Deze duur is echter flexibel en kan aangepast worden aan de wensen en verlangens van de organisatoren.

Neem contact op met Verhast

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.