Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 18 jaar

Vera Van Renterghem

Biografie

Vera Van Renterghem (1963) is historica en auteur van kinder- en jeugdromans. Ze debuteerde in 2008 met het boek ‘Giftig’ (Manteau), over een meisje dat aan een geheimzinnige ziekte lijdt. Een jaar later verscheen ‘Coke’ (Clavis), gevolgd door ‘Rood’ (Manteau) in 2010, dat genomineerd werd voor de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury. In 2014 verscheen ‘Vrijdag is de hel minder heet’ (Clavis).

Vera is vooral bekend voor de ‘Oscar Cook’-serie, waarvan het eerste deel in 2017 verscheen. Inmiddels zijn er reeds vier boeken in de reeks gepubliceerd. In de ‘Oscar Cook’-verhalen neemt hoofdpersonage Oscar de jonge (en minder jonge) lezer mee in een fantasierijke wereld die meer raakpunten met de reële wereld heeft dan je zou denken. De serie werd genomineerd voor de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury 2019 en is inmiddels aan een tweede druk toe.

Vera kan haar ontzag voor jongeren niet onder stoelen of banken steken. Het is ook uit die interesse dat het boek 'Een Nieuwe Wereld in 100 dagen' (2021) voortvloeide, waarin honderd jongeren uit diverse milieus hun persoonlijke droomwereld beschrijven. Vera verkent naast kinder- en jeugdromans ook graag andere terreinen zoals kortverhalen, poëzie, theaterteksten en filmscenario’s. Enkele van haar gedichten werden gepubliceerd in literaire tijdschriften. “Bovenal ben ik een moeder, een dochter, een vrouw, een vriend, een zwerver, een twijfelaar, een zoeker, een bewonderaar en misschien daardoor ook een schrijver,” omschrijft ze zichzelf.

Uitgelichte titels

Cover van boek Oscar Cook,  Buitengewone gebeurtenissen

Oscar Cook, Buitengewone gebeurtenissen

Cover van boek Een Nieuwe Wereld in 100 dagen

Een Nieuwe Wereld in 100 dagen

Cover van boek Coke

Coke

Lezingen

Tijdens een lezing heeft Vera het over de kiemen van het schrijverschap. Daarnaast heeft ze het over graag lezen of er net een gloeiende hekel aan hebben, over het schrijven en de goocheltrucjes die men kan gebruiken bij het verzinnen van verhalen en over haar boeken en de niet-alledaagse personages die er in voorkomen.

Voor leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs en het eerste jaar van het secundair onderwijs ligt de focus meer op de serie 'Oscar Cook'. De jongeren krijgen een kijkje achter de schermen van de avontuurlijke en emotionele wereld van Oscar Cook. Daarnaast mogen de leerlingen ook helpen met het verzinnen van nieuwe personages voor het bejaardenhuis waar Oscar woont.

Voor leerlingen van het secundair onderwijs snijdt Vera thema's aan die aansluiten bij hun eigen leefwereld. Voorbeelden zijn: zoeken naar een eigen identiteit, drugsverslaving, kindermishandeling en de multiculturele samenleving. Aan deze onderwerpen koppelt ze vervolgens de boeken 'Coke', 'Giftig', 'Vrijdag is de hel minder heet' of 'Een Nieuwe Wereld in 100 dagen'. Aan het laatste boek schreven honderd diverse jongeren mee. Het toont de leerlingen dat iedereen een verhaal heeft en iedereen kan schrijven.

Interactie is voor Vera heel belangrijk. Ze betrekt het publiek in de lezing door middel van toneeltjes, een rollenspel of een vraagronde.

Praktisch

  • De organisator voorziet technische ondersteuning (zoals beamer en geluidsversterking) bij het projecteren van de boektrailers van Oscar Cook.
  • Vera wenst ook een tafeltje waarop ze de attributen die de lezing ondersteunen kan leggen.
  • De lezing kan altijd aan specifieke wensen van het publiek worden aangepast.

Neem contact op met Vera Van Renterghem

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.