Vera Steenput
Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Poëzie, Proza
Thema’s
Andere talen, Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Muzische vorming, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs ASO, Secundair onderwijs TSO, Secundair onderwijs BSO, Secundair onderwijs KSO, TSO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Vera Steenput

Biografie

Vera Steenput (1961) heeft 25 jaar op de teller als leerkracht Nederlands voor anderstaligen. Als reisleider gidste ze voor de organisatie Jeugd en Vrede talrijke klassen door de Westhoek in het kader van de herinneringseducatie rond de Eerste Wereldoorlog. Haar gedichten zijn beïnvloed door deze achtergrond. Ook de positie van de vrouw in de maatschappij is een thema dat regelmatig in haar poëzie voorkomt, en wil Vera delen met een zo ruim mogelijk publiek.

In 2018 en 2022 werd Vera Belgisch kampioen orgeldraaien. Tijdens lezingen combineert zij poëzie desgewenst verrassend met muziek op een van haar handdraaiorgels.

Vera volgde talrijke schrijfopleidingen en workshops, met als resultaat twee chapbooks: 'Orgelpunt' (2017) en 'Mondjesmaat' (2020). Ze publiceerde in Meander, De schaal van Digther, Het Gezeefde Gedicht, de Vallei, Roer, Deus ex Machina en Poëziekrant. Je vindt haar gedichten in allerlei bloemlezingen en themabundels.

In 2018 behaalde Vera een ereplaats in de tweejaarlijkse poëziewedstrijd van de stad Oostende. Ze kwam daarnaast tot tweemaal toe op de shortlist van de Zeef Poëzieprijs en kreeg hierdoor de kans op een literair debuut met de bundel 'Sterke Schoenen' (Uitgeverij De Zeef, 2023).

Vera Steenput pleit voor helder taalgebruik en dat zet zich door in haar poëzie. Wie door de bedrieglijke eenvoud van de gedichten heen kijkt, ontdekt verrassende lagen en linken in ruimte en tijd. Tussen de regels zitten ook woorden van troost en veerkracht verborgen.

Vera broedt voortdurend op nieuwe projecten en werkt dan ook vanzelfsprekend aan een volgende bundel. Zij gaat ook samenwerkingen met andere dichters aan.

Een eigen website is in opbouw maar je kan alvast eens kijken op https://www.verasteenput.be/

Lezingen

Klassiek leest Vera voor uit eigen werk, eventueel met publieksparticipatie. Daarna kan een vragenronde volgen over haar traject als dichter (opleidingen), favoriete dichters, de ontwikkeling van eigen stijl en schrijfrituelen. Dit type lezing is geschikt voor allerlei groepen.

Een variant hierop is de lezing die begint met een interview waarna Vera voorleest uit eigen werk. Hiermee wil de auteur werk aan een ruim publiek aanbieden, de drempelvrees voor poëzie wegnemen, aanzetten tot het lezen van gedichten en thema’s aanbrengen zoals diversiteit, verdraagzaamheid, pacifisme, de positie van de vrouw in de maatschappij.

Workshops NT2 starten met een groeps/klasgesprek (met behulp van een powerpointpresentatie) over lezen, boeken, enz. waarbij de literaire achtergrond van deze sterk variërende groepen verkend wordt. Wat (her)kennen ze? Kan de groep auteurs en/of literaire werken uit hun land opnoemen? Daarna volgt een eerste luik Nederlandstalige gedichten, kan de groep hierover reflecteren en licht Vera een aantal poëtische kenmerken uit. Hier koppelt de auteur een schrijfopdracht aan, die vaak vertrekt vanuit een van Vera's gedichten. In deze workshops wil Vera taalregisters van de deelnemers helpen vergroten, handvaten bieden om de creativiteit te stimuleren en de liefde voor de Nederlandse taal laten groeien.

Momenteel is dit het keuzemenu:

 

  1. Klassieke lezing 'Sterke Schoenen' (60 minuten)
  2. Klassieke lezing 'Sterke Schoenen' + draaiorgel (90 minuten)
  3. Klassieke lezing thema Vrouw (60 minuten)
  4. Klassieke lezing thema Vrouw + draaiorgel (90 minuten)
  5. Workshop NT2 (1 lesuur)
  6. Behoort ook tot de mogelijkheden: een reeks van 4 workshops poëzie schrijven (in overleg met de organisator)  

Praktisch

  • Bij de klassieke lezingen telt de groep maximaal 60 personen (bespreekbaar)
  • Bij lezingen en/of workshops in scholen bestaat de groep maximaal uit 20 personen
  • Bij workshops poëzie lezen/schrijven is het maximum aantal deelnemers 12.
  • Voor de klassieke lezingen is een goed werkende microfoon noodzakelijk.
  • Voor de lezingen en/of workshops in scholen is een beamer met projectievlak een vereiste. 

Neem contact op met Vera Steenput

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.