Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Veerle Janssens

Biografie

Veerle Janssens (1965) is germaniste Nederlands-Duits van opleiding en was bijna 30 jaar lang journaliste en eindredactrice, eerst bij De Standaard, daarna bij De Tijd. Op haar 50ste zei ze, na een burn-out, de krant vaarwel en maakte ze eindelijk weer meer werk van haar passie: pianospelen. Maar het schrijven liet ze niet los. Ze besloot over die stap in haar leven een boek te schrijven.

‘Vrouw aan de piano’ (Uitgeverij Vrijdag, 2018) is het verslag van een bewogen jaar waarin ze een nieuwe wending gaf aan haar professionele leven, maar vooral zich aan haar nieuwe piano verdiepte in het leven en werk van vrouwelijke componistes zoals Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en vele anderen: wie zijn deze vrouwelijke componistes en waarom horen we ze zo weinig?

Om brood op de plank te krijgen, maar vooral uit engagement, werkt Veerle daarnaast halftijds als coördinatrice bij de burgerbeweging Ringland, die de overkapping van de Antwerpse ring met succes op de kaart gezet heeft.

Uitgelichte titels

Cover van boek Vrouw aan de piano - Een jaar met Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en andere vergeten componistes

Vrouw aan de piano - Een jaar met Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en andere vergeten componistes

Cover van boek Het Ringland Boek - 5 jaar burgers in beweging

Het Ringland Boek - 5 jaar burgers in beweging

Lezingen

Een lezing over Veerles ‘jaar van de piano’ zoomt in op het leven en werk van vrouwelijke componistes. Ze spreekt vanuit eigen engagement en ervaring. Veerle verdiepte zich in het werk en het leven van te lang vergeten componistes, zoals Fanny Mendelssohn, Clara Schumann, Mel Bonis, Cécile Chaminade, Ethel Smyth en Lili Boulanger. Met hedendaagse componistes, zoals Eliane Rodrigues en Annelies Van Parys, keek ze naar de muziekwereld van vandaag. Krijgen vrouwen intussen evenveel kansen?

In haar lezing, die ze illustreert met een PowerPointpresentatie, luistert ze ook samen met het publiek naar mooie muziek. Eventueel speelt ze zelf wat pianowerk van vrouwelijke componistes.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en een scherm.
  • De organisator voorziet een geluidsinstallatie of luidspreker aansluitbaar op (eigen) laptop.
  • Eventueel voorziet de organisator een piano indien live pianospel gewenst is.
  • Samenwerking met een pianiste en/of componiste of een muziekacademie kan de lezing verrijken.

Neem contact op met Veerle Janssens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.