Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie
Thema’s
Muzische vormgeving, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, kunstenorganisatie, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 18+

Veerle Derave

Biografie

Veerle Derave (1970) is een Vlaamse illustrator en educatief medewerker bij VCOK vzw. Achtereenvolgens volgde ze een leerkrachtenopleiding en een opleiding grafisch ontwerp in Gent. In alles wat Veerle doet, spelen twee grote passies een rol: kinderen en creativiteit.

 

Als freelancer geeft ze cursussen aan volwassenen om creatief aan de slag te gaan met kinderen in beeld, spel of theater. Ze organiseert ook workshops in illustratie en creatieve technieken.

 

Als illustrator maakt Veerle vooral tekeningen voor boekjes voor eerste lezers. Ze tekent heel graag dieren die een personage worden, zoals Hukkel in haar eigen prentenboek ‘Taart voor mama!’ (De Eenhoorn, 2010). Haar illustratiewerk is vaak een collage van acrylverf, kleurpotlood en geknipt papier. Daarnaast heeft ze een eigen verteltheater ‘Kranenveld’ waarin ze creativiteit omzet in impro-vertellingen, kostuums en gekke objecten.

Uitgelichte titels

Cover van boek Taart voor mama

Taart voor mama

Cover van boek Spot en Muis omnibus

Spot en Muis omnibus

Lezingen

De volgorde en inhoud van haar lezing stemt Veerle af op de groep. Ze stelt graag zichzelf en haar werk voor: wie is ze, wat doet ze en wat maakt ze? Humor en interactie zijn daarbij belangrijk. Daarnaast leest ze voor uit haar boeken en toont ze haar originele tekeningen en het materiaal dat ze daarvoor gebruikt. Ze beantwoordt graag de vragen die kinderen haar stellen.

 

Veerle kan ook samen met de kinderen naspelen hoe een boek gemaakt wordt. Eventueel verzinnen ze zelfs samen een verhaal, gevolgd door een tekenmoment waarin ze zelf illustraties maken. De workshop vindt enkel plaats bij kleine groepen. Veerle maakt steeds live een tekening die de groep achteraf meekrijgt.

 

In online lezingen komen dezelfde items aan bod. Veerle zorgt ook hierbij voor interactie en live tekenen. In een verteltheatertje op zolder leest ze voor en vertelt ze over haar werk. Het gaat er steeds geanimeerd aan toe.

Praktisch

  • Veerle geeft graag lezingen voor een groep van maximum 60 kinderen.
  • De organisator voorziet een flappenbord of bord en een tafel.

Neem contact op met Veerle Derave

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.