Veerle de Vos
Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+
Onderwijs
Secundair onderwijs ASO, Hoger onderwijs, Hoger onderwijs - lerarenopleiding, Onderwijs voor volwassenen

Veerle de Vos

Biografie

Veerle de Vos (1967) is vrt-journalist en auteur. In de jaren 90 woonde en werkte ze twee jaar in China waar ze Engelse les gaf aan een universiteit in Wuhan en gepassioneerd raakte door het land. Over die ervaringen schreef ze 'In elke rivier schijnt een maan' (Lannoo, 2012) samen met een Chinese collega. Ook als vrt-journalist volgt ze de ontwikkelingen in Azië en in het bijzonder China op de voet. Recent schreef ze ook een avontuurlijke biografie over de West-Vlaamse jezuïet Ferdinand Verbiest die in de 17 eeuw als een van de eerste Europeanen werkte aan het hof van de Chinese keizer. Met haar boeken probeert ze het begrip voor China, zijn geschiedenis en zijn cultuur te vergroten. Alleen als we de wereld ook af en toe vanuit een ander perspectief bekijken, kunnen we de kloof tussen Oost en West verkleinen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Alles onder de hemel. Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China

Alles onder de hemel. Ferdinand Verbiest en de ontdekking van China

Cover van boek In elke rivier schijnt een maan

In elke rivier schijnt een maan

Lezingen

Veerle de Vos geeft zowel lezingen over het actuele als over het historische China, toen de jezuïeten uit de 17de eeuw zich er als eerste Europeanen mochten vestigen. Een combinatie van beide thema's is ook mogelijk, want in haar werk verklaart ze ons onbegrip over het moderne China vanuit een culturele en historische achtergrond. Daarbij put ze uit haar uitgebreide ervaring als auteur én journalist in China en reikt handvaten aan om het China van vandaag beter te begrijpen. 

In lezingen over haar boek 'Alles onder de hemel' vertelt Veerle de Vos over de motieven van de Europanen om naar China te vertrekken, de levensgevaarlijke reis die ze ondernamen en de indrukken die ze hadden van het mythische rijk. Er was nog geen sprake van een Westers superioriteitsgevoel maar wel van echte interesse. Ook in China wordt die periode vandaag nog gezien als de eerste echte ontmoeting tussen Oost en West, waar we vandaag nog iets uit kunnen leren. 

Veerle de Vos illustreert haar verhaal met passages uit eigen werk en fragmenten uit de vele brieven en reisverhalen van de jezuïeten in China. Ze toont ook tekeningen en schilderijen die een goed beeld geven van het 17de-eeuwse China en Europa. 

Tijdens haar lezingen komt ook het schrijfproces aan bod. Ze vertelt hoe ze het fascinerende maar vergeten verhaal van de Vlaamse jezuïeten en hun Chinese tijdgenoten op het spoor kwam, hoe ze op zoek ging naar de sporen van die ontmoeting en hoe ze dat historische materiaal vervolgens vertaalde in een leesbaar literair non-fictie boek "dat leest als een avonturenroman" (De Volkskrant). 

In de plaats van een lezing is ook een interview mogelijk, waarin dezelfde elementen aan bod komen.

Praktisch

  • Graag een scherm, beamer en geluidsinstallatie aanwezig.
  • De auteur brengt haar eigen laptop mee. 

Neem contact op met Veerle de Vos

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.