Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie, Slampoëzie, Theater
Thema’s
Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 18+

Vanessa Daniëls

Biografie

Vanessa Daniëls (1981) is schrijver/dichter en acteur. Ze studeerde aan de toneelschool De Kleine Academie in Brussel. Vanuit haar achtergrond als acteur ging ze aan de slag met poëzie en ontwikkelde ze gaandeweg een eigen podiumtaal die een mengvorm is van poëzie en spel.

Haar eerste creatie (2019) heet ‘KAFFEE’, een voorstelling die in de sfeer van oude volkscafé's baadt.

Vanessa doet daarnaast aan pure poëzievoordrachten/spoken word en richt zich sinds kort ook tot een jong publiek. Vanessa werkte een tijdje samen met dichter Daniel Billiet, die haar de knepen van de kinderpoëzie bijbracht. Van daaruit creëerde ze de voorstelling ‘ATALANTA’, waarbij (taal)spel en poëzie eveneens over mekaar heen buitelen.

Terugkerende thema's in haar werk zijn angst versus verlangen en eenzaamheid versus de hang naar verbinding. Vanessa voelt zich het best op een podium, in nauw contact met het publiek. Daarnaast houdt ze van koffie en connectie, van artistiek brainstormen en creatief knetteren.

Lezingen

Vanessa brengt poëzie op een podium met telkens een weloverwogen keuze aan teksten, passend bij de gelegenheid en de sfeer. Dit is geen lezing maar wel een performance waarbij ze de teksten uit het hoofd brengt en het publiek tracht mee te slepen in zowel wervelende als intimistische momenten.

 

Naast pure poëzieperformances heeft ze ook een voorstelling voor volwassenen en één voor kinderen waarbij poëzie gekoppeld wordt aan theaterspel/beweging/muziek/humor.

Haar doel is om mensen te raken met een diversiteit aan teksten en hen warm te maken voor poëzie. Als het publiek vervolgens de stap zet naar poëzie lezen of wie weet zelf schrijven, is ze helemaal in haar opzet geslaagd.

Praktisch

  • Als je Vanessa uitnodigt voor een poëzievoorstelling is het van belang om op voorhand de opstelling van de ruimte met haar te bespreken.

Neem contact op met Vanessa Daniëls

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.