Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza, Theater
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 18 jaar, 18+

Twiggy Bossuyt

Biografie

Twiggy Bossuyt (1970) is een duizendpoot. Ze schrijft, acteert (ze studeerde af aan HIDK Studio Herman Teirlinck), is docent Drama en yoga en blijft een eeuwige student (cultuurwetenschappen). In 2011 debuteerde ze met ‘De heksen van Macbeth’ (De Eenhoorn). Er volgden prentenboeken, jeugdromans en een novelle. Twiggy Bossuyt doorbreekt taboes en geeft graag een stem aan buitenbeentjes. Kunst is een weerkerend thema, omdat ze gelooft dat dat het liefste alternatief is voor een grijs-pijn bestaan. Lezen is durven kijken met andere ogen. Lezen is weldadig voor jezelf, en dus ook voor de ander. Daarom schrijft ze!

Uitgelichte titels

Cover van boek Dag,

Dag,

Cover van boek Het wonderlijke ei van Lady Nana

Het wonderlijke ei van Lady Nana

Cover van boek Alles is inktvis

Alles is inktvis

Lezingen

  1. Voor kinderen (5-12 jaar)

Dit is een interactieve lezing waarbij de kinderen op een ludieke manier vaardigheden aanleren om een verhaal boeiend te maken. Na een korte introductie van de (vertaalde) boeken volgt een opwarming, geënt op de lessen drama die de auteur geeft in het kunstonderwijs. De kinderen leren hoe ze hun stem kunnen gebruiken en hoe ze met kleine fysieke veranderingen emoties kunnen tonen. Daarna ‘helpen’ ze de auteur met het voorlezen. Halfweg de lezing kijken ze naar een filmpje, waar de auteur zelf in meespeelt. Daarna volgt een spervuur van vragen waarbij de antwoorden hen meestal op een vrolijke wijze overrompelen.

De boeken ‘Het wonderlijke ei van Lady Nana’ (De Eenhoorn, 2015), 'Dante danst oma blij’ (De Eenhoorn, 2013) en ‘De heksen van Macbeth’ worden besproken.

  1. Voor Jongeren (+12 jaar)

Na een korte introductie begint Twiggy met het voorlezen van bepaalde passages. Ze laat de jongeren de sfeer mee inkleuren door hen bij de situaties te betrekken. Er wordt een spel gespeeld: ze mogen raden wat er verzonnen is en wat niet. Twiggy vertelt hoe bepaalde personages en situaties ontstaan zijn. Als de organisator het wenst, kan er ook gewerkt worden rond het thema schrijven en het maken van een eigen verhaal. Het is ook mogelijk om de lezing interactief te maken zodat de jongeren kennis kunnen maken met theater: hoe maak ik een tekst boeiend, hoe speel ik een personage?

De boeken ‘De heksen van Macbeth’, ‘Ik ben genoeg’ (De Eenhoorn, 2014) en ‘Alles is inktvis’ (De Eenhoorn, 2017) worden besproken.

  1. Voor iedereen (+12 jaar): Met het boek 'Dag,' (Houtekiet, 2021) praat Twiggy over verlies, verdriet en troost.

Dit verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het is het hoogstpersoonlijk relaas van de ontreddering die volgt op de zelfdoding van Twiggy's 15-jarige neefje Andreas. Het verhaal wordt  verteld vanuit het perspectief van haar jongste zoon (zie cover, door Carll Cneut).

Fragment uit een recensie (Boek&Babbel): "In 78 pagina’s weet Twiggy Bossuyt op een pakkende en poëtische manier het verwerkingsproces van Micha te vatten. Ze hoeft het gevoel van Micha niet te beschrijven. Het spreekt uit de beelden. De brieven aan Griezmann lezen als gedichten. Het verhaal van Micha is tegelijk ontwapenend en intriest. Bossuyt speelt met taal en weet op precies het goede moment de druk even van de ketel te halen. Ze durft ook kritiek te uiten op nieuwsgeile buitenstaanders die niet altijd even fijngevoelig op een zelfdoding reageren. ‘Dag,’ is een boekje om nog vele keren opnieuw te lezen. Van bij de eerste zin kruipt de tekst al onder de huid. Hij nestelt zich in je hoofd en vindt een plekje in je hart. Om daar voor altijd te blijven. Een mooi eerbetoon aan de jongen die helaas model stond voor dit verhaal en een troost voor alle mensen die achterblijven."

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer of Digibord om een filmpje te kunnen afspelen.

Neem contact op met Twiggy Bossuyt

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.