Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 18 jaar, 18+

Tülin Erkan

Biografie

Tülin Erkan (1988) is schrijfster. Ze groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. Ze studeerde Taal- en Letterkunde en dacht dat ze uitgever wou worden.

 

Haar debuutroman ‘Honingeter’ verscheen in november 2021 onder de vleugels van Pelckmans. In deze roman rijgt ze taal en herinnering virtuoos aan elkaar tot een gecondenseerd geheel. ‘Honingeter’ roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. Iedereen is in transit.

Uitgelichte titels

Cover van boek Honingeter

Honingeter

Lezingen

Tülin vertrekt graag vanuit de mens die ze voor zich heeft. Voor elke lezing kijkt ze naar de specifieke noden van het doelpubliek, om zo goed mogelijk op maat te werken. Ze houdt van wisselwerking, dialoog en interactie waarin ‘geven en nemen’ centraal staat. Dat uit zich in haar lezingen concreet in twee Turkse gastvrije gebruiken: het besprenkelen van de handen met kolonyaki, en het aanbieden van een stuk Turks fruit. Een pure monoloog vindt ze persoonlijk vaak wat koel en niet zo interessant, zowel voor haar als voor het publiek.

 

Als debutante vertelt ze graag over haar schrijfproces, over de clash tussen moeder- en vadertaal, over hoe vreemd de dingen soms lopen, over toeval en geluk, over schrijfangst en -durf. Graag wil ze raakvlakken creëren met het publiek, ergens tussen boek, mens en taal in.

 

Concreet ziet ze zeer mooie projecten met anderstaligen ontstaan, waarbij hun visie op taal en herinnering centraal staan.

Neem contact op met Tülin Erkan

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.