Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Poëzie, Proza
Thema’s
Leercompetenties, Muzische vormgeving, Nederlands, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 18+

Tom Marien

Biografie

Tom Marien (1979) is leerkracht en vader van twee. Hij is gefascineerd door het alfabet en zijn oneindige mogelijkheden. Hij debuteerde met de young adult ‘Vlucht’ (Manteau, 2008), dat in De Standaard der Letteren geprezen werd als het meest beloftevolle boek van 2008. Sindsdien verschenen er nog verschillende boeken van zijn hand, waaronder de prentenboeken ‘Volle Muil’ (Loopvis, 2018), met illustraties van de bekroonde Merlijne Marell en 'Geef wacht!' (Pelckmans, 2020), een samenwerking met illustrator Yule Hermans. Margreet de Haan noemde het boek 'een parel'. In het najaar van 2022 verscheen het prentenboek 'Op weg naar het einde', een samenwerking met Penelope Deltour. In 2023 staat er nog een nieuw prentenboek op de planning, met illustraties van World Illustration Award-winnaar Eleni Debo. Tom Marien wil dolgraag eens het noorderlicht zien en zijn poëzie voordragen op een festival. Een combinatie van beide ziet hij ook zitten.

Uitgelichte titels

Cover van boek Geef Wacht!

Geef Wacht!

Cover van boek Vlucht

Vlucht

Lezingen

Na 20 schooljaren in de lagere school en vele jaren als boekenmeester (laureaat Beste Boekenmeester 2013) begrijpt Tom dat auteurslezingen een heel directe manier zijn om kinderen te prikkelen voor het lezen in het algemeen en specifiek leesvoer in het bijzonder.

Lezingen in de lagere school

Bij lezingen in de lagere school start Tom meestal met een Kahoot-kennismakingskwis.

Nadien leest hij voor uit ‘Volle Muil’ of ‘Geef wacht!’. De prenten worden groot op het digibord getoond.

Na het voorlezen daagt hij de kinderen uit om mee de cover van een nieuw boek te ontwerpen. Ze krijgen de titel en de eerste pagina's te horen en een beetje uitleg over het thema.

Tot slot vertelt hij enkele anekdotes over zijn lagere schooltijd, over zijn natuurclubje en hun pogingen om, toen al, de planeet te redden.

Theatervoorstellingen

Van zowel ‘Volle muil’ als ‘Geef wacht!’ maakte hij een theatervoorstelling voor kleine en grote kinderen. De speelplek is een cultureel centrum of theater in de buurt van je school.

 

De boeken ‘Volle muil’ en ‘Geef wacht!’ vertellen iets over de zoektocht die we allemaal (moeten) afleggen. Met kinderen aan de slag gaan rond deze thema's kan een verrijkende ervaring zijn voor beide partijen.

Praktisch

  • De organisator voorziet een smartboard waar Tom zijn laptop op kan aansluiten.
  • Bij de muzikale vertelling van ‘Volle muil’/‘Geef wacht!’ valt samen te bekijken wat er mogelijk is in de beschikbare ruimte. Idealiter is zijn er technische voorzieningen voor versterking van twee headsets, een gitaar en een monitor.

Neem contact op met Tom Marien

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.