Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Historisch bewustzijn, Juridische competenties, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Tom De Smet

Biografie

Tom De Smet (1974) is sinds twintig jaar actief als onderzoeksjournalist, tv-maker en auteur van non-fictie. Hij maakte onder meer nieuws in dossiers als Reuzegom, Schild en Vrienden en Operatie Zero. Als auteur schreef Tom verschillende bestsellers, waaronder 'Hoe ik de beste vriend van een seriemoordenaar werd' (2017) en recenter 'Soeur Mourir' (2023). Hij is een verteller pur sang, en gaat vanuit nieuwsgierigheid steevast op zoek naar verhalen die nog nog nooit verteld werden. Zoals de undercoveroperatie op een Belgische seriemoordenaar of de zaak van een Vlaamse non wier misdaden in de doofpot gestopt werden.

Tom kiest vaak, maar niet altijd, voor true crime. Hij heft het genre op naar een meer literaire vorm en probeert ook steevast de maatschappelijke relevantie in het hier en nu te benadrukken. Zo haalt hij met zijn werk vaak de media, en kwam 'Soeur Mourir' aan bod in o.a. de talkshow 'De Tafel van Vier' (Play 4), het radioprogramma 'Voorproevers' (Radio 1), de weekbladen Knack en Humo, en kranten als Het Nieuwsblad, dat over het boek ook een populaire podcast maakte. 

Uitgelichte titels

Cover van boek Soeur Mourir

Soeur Mourir

Lezingen

Een seriemoordende non? Hier bij ons, in Vlaanderen? Hoe komt het dat bijna niemand dat waargebeurde verhaal kent, en wat is er echt gebeurd? Dit zijn een aantal vragen die het begin vormden van Toms true crime-project 'Soeur Mourir'.

Wat is true crime? Waarom is het zo populair? Wat zijn de mijlpalen in het genre? En hoe ga je als auteur en onderzoeker met een true crime-idee aan de slag? Tom beantwoordt deze vragen aan de hand van zijn boek en vertelt, ondersteund door beelden, hoe je van een los idee over een mysterieuze zaak tot een concrete publicatie met hedendaagse relevantie komt, waarmee je zelfs nieuws maakt.

Passeren onder meer de revue tijdens deze lezing: uiteraard de seriemoordende non die de hoofdpersoon is in het boek, maar ook Truman Capote, podcast De Volksjury, de Vlaamse serie Godvergeten, en andere bekende namen en titels. Samen vormen deze verhalen een coherent, fascinerend, informatief en spannend geheel. Na de lezing gaat Tom graag in interactie met het publiek.

Een lezing kan ook vervangen worden door een interview met de auteur.

Praktisch

  • Tom brengt zijn eigen laptop met Powerpoint mee. Als organisator voorzie je daarvoor een beamer en projectiescherm of -muur.

Neem contact op met Tom De Smet

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.