“Een goede rijmvorm kan overal worden geapprecieerd”

Seckou Ouologuem

Wij willen poëzie op een niet-klassieke manier bij onze leerlingen brengen.

Aan het woord is Joke Bollen, leerkracht Nederlands in PIVA, de referentie op het vlak van secundaire opleidingen in bakkerij, slagerij, hotel en toerisme in Antwerpen. “Daarom hebben we Seckou Ouologuem uitgenodigd voor een workshop slam poetry. Dat past beter bij de leefwereld van onze leerlingen, die meer affiniteit hebben met rap. Ik vind het zelf ook interessant om te zien hoe poëzie op een moderne manier gebracht kan worden.”

De jongens en meisjes van het vijfde jaar hotel zitten al in een kring als ik binnenkom. “Een goede rijmvorm kan overal worden geapprecieerd.” Seckou verduidelijkt zijn punt door de vergelijking te maken met muziek. Hij bootst met mondklanken ritmes na van techno, drum-’n-bass en afrobeat. Her en der knikken hoofden en vingers als metronomen mee op de geïmproviseerde beats.

Met een Chinees sprekende Chinees kan ik rappen, die snapt mij. Hiphop is een universele taal. Muziek verbindt alle mensen.

En dan is het aan de leerlingen. Seckou duidt willekeurig iemand aan die een woord met een ‘b’ moet zeggen. In de richting van de klok moet de volgende hetzelfde doen. “Sneller!” zegt Seckou. Dan zijn woorden met een lange ‘oo’ aan de beurt. Het tempo gaat nog omhoog en de auteur duidt willekeurig iemand aan. Wie niet meteen kan inpikken, komt in het midden te staan en mag aanduiden. De tieners staan allemaal op scherp en hebben er duidelijk lol in. Ik zit ook mee in de kring en verdeel m’n aandacht over fotograferen en voortdurend woorden klaar hebben in m’n hoofd. Ik voel hoe sterk de spanningsopbouw werkt. En Seckou blijft de oefeningen op rijm maar uit zijn mouw schudden.

Om de workshop af te sluiten, brengen de leerlingen per duo een gedicht. Soms kort, soms lang, maar stuk voor stuk vol overtuiging. Straf waartoe de groep na twee uur in staat is.

Seckou Ouologuem
Seckou Ouologuem
Seckou Ouologuem

Verslag door fotograaf Bob Van Mol.