Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 18 jaar, 18+

Tine Bergen

Biografie

Verhalen vormen de rode draad in het leven van Tine Bergen (1981). Als journalist luistert ze naar de verhalen van anderen, maar als auteur voor kinderen, jeugd en volwassenen verzint ze de verhalen zelf. Psychologie en spanning zijn twee ingrediënten waar Tine graag mee werkt. Die zorgen voor straffe personages en onverwachte plotwendingen. Daarnaast gelooft Tine dat verhalen voor mensen kunnen zorgen. Ze kunnen een veilige plek bieden, maar even goed verrassing, herkenning, troost, afleiding, noem maar op. Het hangt er maar net van af wat je op dat moment nodig hebt, want eenzelfde verhaal kan op verschillende manieren voor verschillende mensen verschillende dingen doen. Dat is meteen ook de reden waarom Tine nooit zal stoppen met schrijven.

 

Tine’s oeuvre bestaat uit een twintigtal boeken, voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Haar laatste boek ‘In real life’ (Pelckmans, 2022) is gebaseerd op het verhaal van Niels Van Balen en gaat over pesten, rolstoelen, hokjes, gamen en bruggen, maar vooral: over hoe er altijd meerdere kanten zijn.

Uitgelichte titels

Cover van boek De spookspeurders en de moestuinvandalen

De spookspeurders en de moestuinvandalen

Cover van boek Vissen praten niet

Vissen praten niet

Cover van boek In real life. Als pesten dagelijkse realiteit wordt

In real life. Als pesten dagelijkse realiteit wordt

Lezingen

Tine komt graag bij je school, bibliotheek of vereniging langs voor een lezing. Afhankelijk van de doelgroep kiest ze één of meerdere boeken om op te focussen. De lezing zelf bestaat uit een mix van voorlezen en vertellen, waarbij er zoveel mogelijk interactie plaatsvindt. De bedoeling is om een gesprek met de groep aan te gaan waarbij er wordt ingezoomd op de interesses van de groep in kwestie. Tine gebruikt PowerPoint om de lezing visueel te ondersteunen. Soms wordt er ook muziek afgespeeld.

 

Iedere lezing raakt deze drie thema’s aan:

  • De schrijver: waarom wilt Tine schrijven? Wat betekent het om schrijver te zijn? Welk ‘nut’ hebben schrijvers?
  • Het schrijven: hoe verandert een idee in een boek? De lezer: hoe vindt een boek van Tine de weg naar de (juiste) lezer? Wat is het verschil tussen schrijven en gelezen worden? Waarom zijn lezers zo belangrijk?

 

 

Andere mogelijke invalshoeken voor lezingen zijn:

  • Pesten en hokjesdenken: welke invloed heeft het en hoe belangrijk is het om je verhaal ergens kwijt te kunnen? Zijn we ons ervan bewust dat een verhaal altijd twee kanten heeft? De kracht van verhalen: hoe kunnen verhalen voor mensen zorgen? Spannende verhalen: waarom houden we zo van spanning? Hoe maak je een verhaal spannend?

 

Afhankelijk van de grootte, de vraag en het type groep kan een lezing ook gecombineerd worden met een (kleine) schrijfworkshop. Ook een schrijfworkshop zonder lezing is mogelijk.

 

Een lezing kan ook digitaal plaatsvinden. Dit kan via Skype, zodat er ook interactie mogelijk is, maar een videolezing is ook een optie. Tine neemt dan een lezing op volgens de wensen (wat betreft inhoud en tijdsduur) van de organisator. Die koopt een licentie om de lezing in schoolverband te mogen gebruiken tot het einde van het schooljaar via een privé YouTube link. Je kan dus de lezing, of bepaalde fragmenten van de lezing, onbeperkt herbekijken gedurende het schooljaar. Een videolezing kan gecombineerd worden met een klassikale chat achteraf, zodat de leerlingen ook vragen kunnen stellen.

Praktisch

  • Tine gebruikt graag PowerPoint om de lezing visueel te ondersteunen.

Neem contact op met Tine Bergen

Interesse in een lezing? Contacteer de auteur via dit formulier. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.