Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar

Tania Dylgat

Biografie

Tania Dylgat (1966) vond taal als kind al leuk speelgoed. Niets leuker dan een verhaal uit de mouw te schudden tijdens familiefeestjes of op school. Vreemde talen waren al snel een nieuwe uitdaging. De stap naar een vertalersopleiding in Antwerpen was een evidentie. Tijdens haar studies leerde ze de taal van kinderboeken kennen en mocht ze even proeven van literair vertalen. De begeestering voor kinderboeken was er meteen. Later als mama en op school in een ondersteunende functie bij de kleuters kwamen verhalen centraal te staan. Onder andere als opstapje naar taalverwerving bij jonge (vaak anderstalige) kinderen. Ze gebruikte daarvoor graag verschillende verteltechnieken zoals schimmenspel, kamishibai, figurenvertelling op magneetplaat en projectievertelling, ondersteund met geluiden en muziek.

Tania publiceerde twee lees-voorleesboekjes (om voor te lezen vanaf 5 jaar; om zelf te lezen vanaf 8 jaar): 'Abracadel' (2002) en 'Een gouden tand voor Winnie Wissel' (2004). Beide publicaties werden geïllustreerd door Véronique Breugelmans en verschenen bij Uitgeverij Clavis. Met kamishibaivertellingen reisde ze samen met illustrator Véronique heel Vlaanderen door. Om verhalen en (voor)lezen te promoten. Op vertelfestivals, op boekenbeurzen, op boekenfeesten, in bibliotheken en scholen.

Buiten boeken en vertellingen houdt Tania ook zielsveel van reizen, muziek beoefenen (ukulele, gitaar, concertina), yoga, buiten zijn, vreemde talen leren, koken, sporten, poëzie. Ze heeft het Leven lief. Met daarin graag 'veel zottigheid op een stokje'.

Uitgelichte titels

Cover van boek Een gouden tand voor Winnie Wissel

Een gouden tand voor Winnie Wissel

Cover van boek Abracadel

Abracadel

Lezingen

Tania ziet een vertelling als een totaalbeleving van verhaal, taal, beeld, klank, ritme, magie in een moment van gezellig samenzijn. Even kunnen zweven tussen droom en werkelijkheid. Ze vult haar lezingen daarom het liefst in als een magische, muzikale vertelling in een verduisterde ruimte.

Tania werkt met twee verschillende vertelvormen: een kamishibaivertelling met muzikale omlijsting of schimmenspel (op een wit doek of met een overheadprojector) eveneens met muzikale omlijsting.

Tijdens de lezing is er beperkte interactie maar Tania voorziet na de vertelling voldoende tijd om samen met de kinderen het verhaal kort opnieuw door te nemen in hun bewoordingen met eventueel enkele prenten erbij. Ook is er altijd tijd voor vragen.

Voor lezingen in het buitengewoon onderwijs overlegt Tania graag op voorhand met de leerkracht over onder andere het taalniveau van de kinderen en de luisterhouding, zodat ze haar taalgebruik en de tijdspanne zo goed mogelijk op hen kan afstemmen. 

Een lezing kan ook een uiteenzetting zijn over het maken van een boek: 'Van verhaal in je hoofd tot boek'. Dit kan ook na een vertelling worden ingepland. Het gebruikte didactisch materiaal hoort bij het verhaal van de vertelling.

Praktisch

Technische fiche

Benodigdheden:

- Lokaal dat je volledig kan verduisteren

- Voor kleuters:

  • zitplaatsen op de grond en op stoeltjes/banken
  • 1 laag tafeltje van ongeveer 100 cm x 50 cm voor kamishibaivertelling OF  
  • 1 lage tafel van ongeveer 100 cm x 70 cm voor schimmenspel
  • verlengkabel met stekkerdoos
  • 1 draaikruk of verstelbare zadelstoel

- Voor lagereschoolkinderen:

  •  zitplaatsen op stoelen
  •  1 schoolbank waarop ik de kamishibai plaats Of 
  •  1 tafel van ongeveer 100 cm x 70 cm voor schimmenspel
  •  verlengkabel met stekkerdoos
  •  1 (zadel)stoel

Duur van de vertelling: ongeveer 60 min (met intro en napraatje)

Max. aantal kinderen:

  • Voor kamishibai: 12 à 14 kinderen
  • Voor schimmenspel: 24 kinderen 

Neem contact op met Tania Dylgat

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.