Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Suzan T'Hooft

Biografie

Suzan T’Hooft (1988) groeide op in Merendree in een gerenoveerde boerderij en woont er sinds 2018 terug met haar man en drie kinderen. In 2011 studeerde ze af als illustrator aan KASK in Gent. Sindsdien neemt ze haar lezers mee naar een kleurrijke, fragiele fantasiewereld met grappige dieren en gezellige taferelen. Haar tekeningen zitten vol humoristische details, die de nieuwsgierigheid van kinderen – en volwassenen – blijven prikkelen. In haar illustraties combineert Suzan diverse technieken en materialen: van collage tot frottage, aquarelpotlood en gouache.

Suzan stelt de dieren – behalve bijen, honden en vogels – voor alsof het mensen zijn, zonder daarbij de typische eigenschappen uit het oog te verliezen. Ze laat ze bewegen in een zacht gekleurde herkenbare achtergrond en vergroot de emoties naarmate deze intenser worden. De combinatie van woord en beeld levert een uitnodigend warm en tegelijk verrassend geheel op dat een breed publiek kan aanspreken.

Uitgelichte titels

Cover van boek Kamiel de kameel

Kamiel de kameel

Cover van boek Het mooie dorpje Mooiezon

Het mooie dorpje Mooiezon

Cover van boek De armen van mijn oma

De armen van mijn oma

Lezingen

Suzan start haar lezingen met een korte introductie van zichzelf en hoe ze begon met illustreren. Op een interactieve wijze bespreekt ze haar boeken en illustraties. Zo houdt ze bijvoorbeeld een korte quiz waarin de kinderen de juiste illustratie met de juiste tekst moeten combineren, of op zoek moeten gaan naar de toiletjes die ze in een aantal van haar boeken verstopte. Op die manier leren de kinderen op een speelse manier bij. Verder voorziet Suzan ook een PowerPointpresentatie waarin ze toont hoe haar illustraties ontstaan en welke materialen ze hiervoor gebruikt.

 

Als er genoeg tijd is voorzien voor de lezingen, leest ze aan de hand van een kamishibai –een klein verteltheater– één van haar boeken voor.

 

Aan het einde van de lezing gaat het publiek zelf aan de slag. Samen met Suzan ontwerpen de kinderen een antropomorf dierenpersonage, een boze miereneter of leert Suzan hen Kamiel de kameel tekenen. Ze helpt de kinderen stap voor stap en geeft tips. Dit zorgt vaak voor verrassende resultaten. Als souvenir brengt Suzan bladwijzers voor de leerlingen of een grote poster voor in de klas mee.

Praktisch

  • De organisator voorziet een laptop, een beamer met projectiescherm en eenvoudig tekenmateriaal.
  • Indien er een flip-over of krijtbord aanwezig zijn, tekent Suzan graag mee met de kinderen.

Neem contact op met Suzan T'Hooft

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.