Sofie Delporte
Biografie
Sofie Delporte (1980) studeerde geschiedenis en werkt als bibliothecaris, zo ongeveer de leukste job ter wereld, vindt ze zelf. Ze schreef eerst kortverhalen bij het Gentse Schrijverscollectief. Na een lezing door Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, besloot ze zich aan een misdaadroman te wagen. Vijf jaar werkte ze aan haar thrillerdebuut 'Ik kan je redden' (Borgherhoff & Lamberigts, 2023), een misdaadroman met de eigenzinnige inspecteur Olivia Leroy van de Cel Vermiste Personen in de hoofdrol. Het boek werd meteen enthousiast ontvangen door lezers en recensenten. Het ontving de Thrillzone Award voor beste Nederlandstalige thrillerdebuut en stond op de shortlist voor de Knack Fred Braeckman Award en de Hebban Award voor beste thriller. Ook Alain Remue gaf zijn zegen: 'Spannend, meeslepend, onvoorspelbaar en vooral realistisch, zoals in ’t echt, geen onmogelijke flauwekul! Daar hou ik van als flik.' Ook het tweede boek over inspecteur Olivia Leroy 'Zwijgen is bitter' (Borgerhoff & Lamberigts, 2024) kon rekenen op lovende reacties en werd genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs.
Uitgelichte titels
Ik kan je redden
Zwijgen is bitter
Lezingen
Introductie
Als kind was Sofie vaste klant in de bibliotheek, nu werkt ze als bibliothecaris. Ze heeft altijd graag geschreven, eerst in schriftjes, later op een blog en nog later kortverhalen bij het Gentse Schrijverscollectief. In 2023 debuteerde ze als romanschrijver.
Een goede misdaadroman is altijd meer dan een spannend plot, het is ook een reflectie op de wereld. Ze tonen de barsten in de samenleving. Inspiratie haalt Sofie uit het leven zelf, maar evenzeer uit boeken, films en muziek. Vooral de invloed van de Nordic Noir is merkbaar in haar boeken, in de sfeerschepping, de sobere en directe schrijfstijl en de karaktertekening van het hoofdpersonage.
De setting van de Cel Vermiste Personen is heel bewust gekozen. Er zijn geen bloedige moorden, waanzinnige achtervolgingen of kat-en-muisspelletjes met meedogenloze daders. De vraag hoe een misdrijf is kunnen gebeuren staat centraal. De nadruk ligt niet op een spectaculair plot, maar op de personages. De spanning vloeit voort uit hun onderlinge relaties en interacties, heel het kluwen aan verlangens, emoties en toevalligheden die aan een misdrijf ten grondslag liggen.
Soorten lezingen
Klassieke lezing
Een lezing duurt ongeveer een uurtje, met achteraf de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Aan de hand van een powerpoint werpt Sofie een blik achter de schermen van het schrijversvak. Ze vertelt over de universele formule in fictie (fictie = setting + personages + conflict) en hoe ze die zelf toepast in haar boeken. Ook haar inspiratiebronnen en het wel en wee van het schrijversbestaan komen aan bod.
Muzikale lezing 'Zwijgen is bitter'
Muziek vormt een rode draad doorheen het boek 'Zwijgen is bitter'. Sofie vertelt over het wordingsproces van het boek en leest enkele fragmenten voor, afgewisseld met muzikale intermezzo's die gelinkt zijn aan het verhaal.
Interview
Een live-interview kan ook, dat biedt de mogelijkheid om meer in te spelen op de actualiteit. Als bibliothecaris en fervente lezer is Sofie goed op de hoogte van alles dat reilt en zeilt in boekenland. Ze kan zelf een interviewer voorstellen.
Leesclub
Bespreking van 'Ik kan je redden' of 'Zwijgen is bitter' in een kleine groep. Deelnemers hebben in principe het boek op voorhand gelezen.
Komen onder meer aan bod:
- Structuur en spanningsboog verhaal
- Karakterontwikkeling
- Motto en thema’s
- Setting en sfeer
Lezing: Hoe ik een boek schreef, en jij dat ook kan
Schrijvers zijn in de eerste plaats lezers. Veel lezers zijn ook (aspirant-) schrijvers. Aan de hand van haar eigen boeken (en een aantal bekende romans) worden de belangrijkste universele kenmerken van een verhaal gedistilleerd.
Lezing voor leerlingen uit de derde graad middelbaar onderwijs
De verschillende elementen van fictie worden belicht. Komen onder meer aan bod:
- De keuze voor een bepaalde setting
- Het construeren van een boeiend en veelzijdig personage
- Het belang van conflict en hoe je dat creëert
- Wat thema's zijn en hoe die verweven zitten doorheen een verhaal
Praktisch
- Graag een beamer voorzien en indien mogelijk ook een microfoon.