Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Selma Franssen

Biografie

Selma Franssen (1988) is freelance journalist. Haar werk verscheen onder meer bij Charlie Magazine, De Morgen, De Standaard, Knack en Apache. Ze studeerde Scandinavistiek, Internationale Onderzoeksjournalistiek en Westerse Literatuur. In 2019 verscheen haar eerste non-fictieboek ‘Vriendschap in tijden van eenzaamheid’ bij uitgeverij Houtekiet. Met dit boek zoomt ze in op de rol van vriendschap in een samenleving die steeds sneller digitaliseert, individualiseert en flexibiliseert.

 

Ze is ook actief als programmamaker en presentator. Zo presenteert ze onder andere de journalistieke lezingenreeks 'Moeilijke dingen makkelijk uitgelegd', waarin complexe begrippen in een paar minuten door experts makkelijk en kort worden uitgelegd.

Uitgelichte titels

Cover van boek Vriendschap in tijden van eenzaamheid

Vriendschap in tijden van eenzaamheid

Lezingen

De lezingen van Selma kunnen worden aangepast aan het publiek.

 

Selma introduceert zichzelf, het onderwerp van het boek en het onderzoeks- en schrijfproces. In overleg met de organisator licht ze een thema uit het boek uitgebreider toe. Enkele voorbeelden zijn: Waarom heeft romantische liefde meer status dan vriendschap? Maken sociale media ons (a)socialer? Bestaat de eenzaamheidsepidemie echt? Is het moeilijker om vrienden te maken na je dertigste?

 

Daarna legt Selma het publiek een aantal stellingen voor rond de onderwerpen vriendschap en eenzaamheid. In het gesprek dat ontstaat, koppelt ze de actualiteit en persoonlijke getuigenissen van zichzelf en het publiek aan de inhoud van het boek. Selma wil laten zien dat vriendschappen minstens zo veelzijdig, interessant en turbulent kunnen zijn als liefdesrelaties.

 

Tot slot is er ruimte voor vragen en leest Selma een stukje voor uit 'Vriendschap in tijden van eenzaamheid'.

Praktisch

  • De organisator kan een beamer en projectiescherm voorzien, maar dit is niet verplicht. Op het scherm presenteert Selma graag de stellingen en het beeldmateriaal die gelinkt zijn aan het thema.
  • Een lezing duurt ongeveer een uur en 15 minuten tot een uur en een half.

Neem contact op met Selma Franssen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.