Sarah Vandoorne
Biografie
Sarah Vandoorne (1991) specialiseert zich als freelance journalist in een eerlijkere textielindustrie. Duurzaamheid is haar stokpaardje, maar meestal schrijft ze over onrecht en (on)macht, van katoenplantage tot kleerkast. Ze groeide gedeeltelijk op bij haar grootmoeder, die vanuit haar garage de eerste Oxfam Wereldwinkel van het dorp opende. Haar ouderlijk huis is dan weer gevuld met stapels romans, tijdschriften en geschiedkundige werken. Idealisme met de paplepel ingegeven, een (poging tot) wereldverbeteraar met een neus tussen de boeken en een pen die van geen ophouden weet. En dan, die droom die uitkomt: dat eerste boek.
Sarah studeerde Taal- en Letterkunde, Conflict & Development Studies en Internationale Onderzoeksjournalistiek. Ze werkt sinds 2015 in de journalistiek, van MO* tot Trends. 'Kleerkastvasten. De textielketen ontrafeld' (Uitgeverij Vrijdag, april 2023) is haar debuut. Het werd warm onthaald in de pers, met onder meer interviews op Het Journaal, Voorproevers op Radio 1, Knack en De Morgen. Sarah woont en werkt in Ledeberg, een deelgemeente van Gent.
Uitgelichte titels
Kleerkastvasten: De textielketen ontrafeld
Lezingen
Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een ander derde draag je zelden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Je gooit meer kleren weg dan eender welke andere Europese consument en toch blijf je nieuwe kleren kopen. Omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken. Dat wil de mode-industrie je immers doen geloven.
Merken introduceren gemiddeld om de zes weken – sommige zelfs elke dag! – een nieuwe collectie. Als tegenreactie hierop besloot Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep nam. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen?
In een klassieke lezing neemt Sarah je mee op reis, naar Ghana, Bangladesh, Indonesië en India, dwars doorheen haar schrijfproces en alle twijfels die dat met zich meebracht. Op de achtergrond geen klassieke PowerPoint maar een presentatie vol foto's die in het boek voorkomen (o.a. van Lieve Blancquaert). Ook de bronnen die ze geraadpleegd heeft, die haar inspiratie gaven of die ze wou controleren, passeren de revue. (Want oeps, misschien heeft ze al meteen als debutant meteen de langste bronnenlijst ooit op haar conto!)
Een tweede mogelijkheid is om een interview of zelfs een grootschaliger panelgesprek te organiseren samen met Sarah. Vanuit haar ervaring in de journalistiek en de duurzame mode-wereld in België en Nederland kan ze zowel interviewers als panelleden aanraden (bij voorkeur uit de buurt) met kennis van de materie.
Praktisch
Als organisator voorzie je:
- Een projectiescherm en een beamer met HDMI-aansluiting
- Een eigen laptop (ik neem de mijne mee als back-up, maar heb een Mac en dat geeft vaak problemen met kabels).
- Een micro
- Een tafel om (indien gewenst) boeken te verkopen en te signeren.