Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 18+

Sabine De Vos

Biografie

Sabine De Vos (1967) wordt gedreven door nieuwsgierigheid, een grote liefde voor taal en een onstuitbare passie voor mensen en hun verhalen. Ze geeft lezingen van 5+ tot 105+. Sabine is een geboren verteller met een warme stem die je niet snel zal vergeten. Haar lezingen zetten jong en oud aan tot nadenken, leren je die fascinerende wijde wereld wat beter kennen, maar simpelweg betoverend luisteren is ook helemaal goed. Pas als iedereen geboeid, hopelijk wat wijzer, en wie weet zelfs een beetje dooreengeschud werd, is een lezing voor Sabine geslaagd. Hoe meer vragen achteraf, hoe beter, want elke lezing is interactief en wordt ondersteund door een PowerPointpresentatie, vaak met eigen foto's.

Uitgelichte titels

Cover van boek Traliemama's

Traliemama's

Cover van boek En toen zei de draak

En toen zei de draak

Cover van boek K-boek

K-boek

Lezingen

Zoals hierboven beschreven kan je lezingen boeken voor jong en oud!

  1. Lezingen voor volwassenen

Ze was al op 100den locaties overal ter land te gast met haar non-fictie lezing 'Traliemama's' (Linkeroever, 2013), over moeder zijn terwijl je in de gevangenis zit. Een verhalenbundel mt achte levensverhalen van moeders die kort of lang in de gevangenis belanden en allemaal kinderen hebben, buiten of zelfs IN de gevangenis, een verhelderend boek doorspekt met grote en kleine verhalen haar verteld door beambten, psychologen, directies, vrijwilligers enzovoort, dat bijwilen naar adem doet happen en je wel eens flink door elkaar zou kunnen schudden.

Velen leerden ook heel wat bij in haar lezingen over haar volgende non-fictie ‘K-boek’ (Lannoo, 2018). Allesbehalve haar eigen kankerverhaal, maar wel een infoboek over alles wat ze toen best graag zélf had willen weten, maar niet wist/vond/verteld werd. Want kanker kan je niet zelf oplossen, je kan wél zelf bepalen op welke manier je erdoor gaat of iemand die je dierbaar is. Wat is het nu eigenlijk? Wat houden al die behandelingen in? Hoe kan je zo gezond mogelijk blijven? Hoe ga je ermee om, zowel fysiek als mentaal, en als partner of vriend? Wat met je lichaam, al die bijwerkingen? Seks, geld, je relatie en werk, je toekomst? Waar moet je praktisch ook allemaal aan denken, zelfs als gezonde mens? Sabine heeft zelf twee keer kanker gehad en wil geen doemscenario weergeven, maar een verhaal van hoop.  (Deze lezing wordt niet gesubsidieerd, maar kan vanzelfsprekend wel geboekt worden!)

Ze neemt via haar boek ‘In Amerika draagt iedereen schoenen’ (The House of Books, 2007) en een PP met eigen foto’s volwassenen ook mee de wijde wereld in, als ambassadrice van de Geelse ngo Cunina. 1.5 uur ga je mee op reis, hoor en zie je schrijnende verhalen, maar alweer ook verhalen van hoop en plezier. Want ontwikkelingssamenwerking anno 2023 lijkt in niks meer op hoe nonkel pater het deed in de ‘Congo’, waar ook Sabine haar verhaal begint.

  1. Lezingen voor kinderen

De wereld is groot en Sabine neemt graag elk kind mee in die grenzeloze wereld via verhalen, maar ook via leuke PowerPointpresentaties en zelfs via muziek. Pas als elk gezichtje oplicht en betoverd is, is een lezing geslaagd. En ja, vragen stellen en zelf vertellen mag!

De allerkleinsten neemt ze mee de ruimte in met 2 prentenboeken (De Eenhoorn, 2006 en 2008) over de 5-jarige Oscar die er vàst van overtuigd is dat zijn beste vriend in de ruimte woont…maar waar?! De ruimte is zo GROOT!

Bij kinderen ouder dan negen jaar mag het al eens wat kritischer. Zo ontdekken kinderen de leefwerelden van hun leeftijdsgenoten in andere culturen tijdens de lezing over ontwikkelingssamenwerking (in aangepaste versie natuurlijk) voor scholen/bibs. Want op een plezierige manier ontdekken hoe andere kids uit uithoeken van de wereld hun leven be-leven, met foto’s en verhalen,  is een enorme meerwaarde en heeft al vele ogen geopend.

Verder neemt ze graag kinderen vanaf 8+ op sleeptouw met haar boek ‘En toen zei de draak’ (Abimo, 2017), boordevol betoverende mythes, sages, legendes en wondere verhalen van over de hele wereld waarvoor ze jarenlang overal ter wereld beduimelde boekjes verzamelde, vertaalde en bewerkte. Ze brengt instrumenten mee die ze wereldwijd verzamelde en deze PP is met geluid en muziek.

Sabine vindt geen enkel kind te klein voor een bepaald onderwerp, ook kunst niet. In haar boek 'Dag Meester Raveel' (Ballon Media, 2012), ook voor 9+, stelt ze dan ook de vraag hoe je in hemelsnaam kunstenaar wordt, aan de hand van een beeldverhaal dat ze schreef over en met de grote Belgische meneer: Roger Raveel, helemaal geïllustreerd met zijn eigen pentekeningen en olieverfschilderijen. Deze lezing is ook beschikbaar als workshop voor max 25 kids.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer met een projectiescherm, een tafel voor boeken, en een microfoon bij een groep van meer dan 40 mensen.
  • Indien mogelijk houdt de organisator een parkeerplaats vrij voor Sabine.

Neem contact op met Sabine De Vos

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.