Ruth Lasters
Biografie
Ruth Lasters (1979) debuteerde in 2006 met de roman ‘Poolijs’ (Meulenhoff/Manteau), waarvoor ze een jaar later de Vlaamse Debuutprijs ontving. In 2019 verscheen haar vierde roman ‘VIN’ (Pelckmans), een boek over een jonge leerkracht die zich staande probeert te houden in een beroepsschool. Haar poëziedebuut ‘Vouwplannen’ (Meulenhoff/Manteau, 2007) werd bekroond met de Debuutprijs Het Liegend Konijn 2009. In 2015 verscheen haar tweede dichtbundel ‘Lichtmeters’ (Polis), die werd genomineerd voor de VSB-poëzieprijs en waarvoor ze de Herman De Coninckprijs in ontvangst mocht nemen. ‘Lichtmeters’ werd ondertussen vertaald in het Duits en het Spaans. Van 2022 tot 2024 schrijft Ruth gedichten met en voor de Antwerpse stadsdichterspoule.
Als auteur en leerkracht strijdt ze tegen alle vormen van elitarisme binnen ons huidige onderwijssysteem.
“Schrijven is bij mij simpelweg ontstaan uit een waanzinnige crush op woorden, op het mechanisme van taal. Toen ze mij zeiden dat het alfabet slechts zesentwintig letters telt, werd ik wantrouwig want mijn moeder las mij elke avond hele boeken M.G.Schmidt en Dahl voor en die zinnen bleven maar komen en steeds weer duizelingwekkend van elkaar verschillen, dus zesentwintig letters, dat moest één van die vele dingen zijn die ze je proberen wijs te maken als kind. Het alfabet, zo'n bijna belachelijk karig instrument dat ongelooflijke combinatiemogelijkheden biedt. Dat daagt mij elke dag uit. Daar ben ik helemaal voor gevallen.”
Uitgelichte titels
Vouwplannen
Lichtmeters
Vin
Lezingen
Wie Ruth boekt kan een interactieve lezing verwachten met heel wat maatschappelijk engagement. Als auteur, maar ook als leerkracht met meer dan 20 jaar leservaring, gaat ze zoveel mogelijk in dialoog met het publiek. Ruth houdt ervan om maatschappelijke thema's aan te boren op het podium: het elitarisme van het onderwijssysteem, de klimaatproblematiek, de absurditeit van oorlog, tirannie enzovoorts. Deze geëngageerde thema’s wisselt ze af met intimistischere poëzie, waardoor er voor ieder wat wils is. Ruth gebruikt graag tekstprojecties terwijl ze voorleest, als ondersteuning voor het publiek.
Wat je niet van Ruth kan verwachten is een academische, intellectualistische aanpak. Ze houdt van eenvoudig taalgebruik, en als auteur, leerkracht en mens strijdt ze al jaren tegen alle soorten van elitarisme. Ruth streeft naar ontroering en naar absolute communicatie in alles wat ze doet. Een lezing van Ruth is nooit droog. Verwacht een kritische stem van iemand die veel voeling heeft met de realiteit.
Ruth geeft ook graag poëzieworkshops aan jongeren. Als een van de Antwerpse stadsdichters werkte ze samen met leerlingen uit secundaire beroepsopleidingen aan een gedichtencyclus die bewijst dat alle jongeren poëtische kracht in zich dragen. Wanneer ze voor BSO of TSO-klassen komt spreken, probeert ze steeds het door het onderwijssysteem gehavende zelfbeeld van de jongeren op te krikken, en legt ze de klemtoon op hun intelligentie die ondergewaardeerd wordt in onze maatschappij. Ruth weet op die manier het vertrouwen van de leerlingen te winnen, om daarna volop te gaan graven in de schatkist van hun poëtisch vermogen.
Praktisch
- De organisator voorziet een beamer en projectiescherm.