Rudolf Hecke
Biografie
Rudolf Hecke (1961) is auteur en muzikant. Hij is ook de enige Vlaming die een plaats heeft verworven in de ‘inner circle’ van de Franse muzikant Serge Gainsbourg. Zijn vriendschap met Gainsbourg leverde vier boeken op waarvan de laatste, ‘Gainsbourg, Paris-Bruxelles-Amsterdam’ (Éditions Gremese, 2021), het eerste Franstalig verhaal over Gainsbourg is, dat geschreven werd door een Vlaming. Sinds 2012 vertelt hij het verhaal van Gainsbourg op Vlaamse en Nederlandse podia, al dan niet vergezeld van livemuziek. Rudolf is namelijk zelf ook muzikant. Hij is regelmatig te gast bij Radio 1 en Radio 2 om over zijn muziek en literatuur te praten. Ook over de jaren zestig schreef Rudolf een boek, ‘De sixties’ (Uitgeverij EPO, 2018), waarin hij met liefde en inzicht vertelt over de sociale, culturele en seksuele revolutie van de jaren zestig aan de hand van onvergetelijke muziekfragmenten.
Zijn debuutroman ‘Wondenland’ (Uitgeverij Vrijdag, 2016) in samenwerking met Dirk De Wachter leverde een theatertour op. Ook vandaag nog brengt Rudolf samen met zijn band De Havilland de muziek van ‘Wondenland’ live. Voor ‘Passie, het verschil tussen leven en bestaan’ (Ertsberg B.V., 2022) ging Rudolf praten met gepassioneerde mensen om te begrijpen wat hen drijft. Hij ging het gesprek aan met onder andere Sam Dillemans, Louis Tobback, Jef Vermassen. Rudolfs achtste boek ‘Roy Orbison, het mysterie’ (Epo, 2023), de eerste Nederlandstalige biografie van the Big O met unieke documenten en getuigenissen leverde reeds een sliert aan zeer gewaardeerde lezingen op. Iedereen kent de muziek, maar de verhalen achter de songs doen ogen opengaan van verbazing en ontroering. In 2024 verschijnt ‘Hoe ruw is de steen?’(Ertsberg), een anatomie van de vrijmetselarij in Vlaanderen. Het boek bewijst dat Rudolf een veelzijdig auteur is dat zijn onderwerpen met gedrevenheid en diepgang benadert.
Uitgelichte titels
Parcours Gainsbourg
Roy Orbison, het mysterie
Hoe ruw is de steen?
Lezingen
Rudolf Hecke is een meesterverteller. Je wordt meegezogen in zijn lezingen en hij vertelt het verhaal alsof het zich vlak voor je ogen afspeelt. De oneliners, zijn grapjes, maar vooral zijn onuitputtelijke kennis van zaken blijven je bij. Twee uur vliegt zo voorbij.
1. ‘Roy Orbison, het mysterie’
Een unieke stem, uniek songwriter en een man gehuld in geheimen en mysteries. Rudolf licht geen tip maar heel de sluier op. Niemand luistert nog op dezelfde wijze naar de songs van Roy Orbison na deze lezing. Opgeluisterd met unieke nooit-uitgegeven opnames, demo’s, alternatieve versies, studio out-takes die de auteur verkreeg van Roy’s zonen en diens beste vriend Ad Swart.
2. ‘Serge Gainsbourg’
Rudolf klapt uit de biecht. In deze lezing bespreekt hij zijn vier biografische boeken over Serge Gainsbourg. Hij put uit talloze gesprekken die hij voerde met de intieme kring van Serge gainsbourg en uit zijn eigen ontmoeting met het fenomeen en diens familieleden. Uiteraard komen ook andere Franse muzikanten aan bod, waaronder Brigitte Bardot, Jane Birkin, Jacques Dutronc, Jacques Brel, Françoise Hardy en Juliette Gréco. Ook in deze lezing wordt er gewerkt met bekende en onuitgegeven muziekfragmenten.
3. ‘Vrijmetselarij in Vlaanderen.’
Wat u altijd al had willen weten over de Vrijmetselarij komt u te weten in het recente boek van Rudolf Hecke ‘Hoe ruw is de steen?’ en de bijhorende lezing.
Via gesprekken met ruim 50 maçons en rechtstreeks betrokkenen fileert de auteur de Vrijmetselarij in Vlaanderen tot op het bot.
Het levert een ongeziene inkijk op in de tempels, vochtige kamers en geheimen van het discrete genootschap.
Wat doet het met een auteur die geen vrijmetselaar is om onder te duiken in die wereld? Hij komt er veranderd uit. Hoe? Rudolf vertelt het tijdens de lezing. Tijdens de lezingen zet Rudolf zijn ontdekkingen op unieke -de van hem gekende meesterlijke vertelwijze- om in beklijvende verhalen. Er kunnen ook vragen gesteld worden.
Praktisch
- Rudolf brengt zelf een decor en geluidsinstallatie mee.