Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Frans, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Rudolf Hecke

Biografie

Rudolf Hecke (1961) is auteur en muzikant. Hij is ook de enige Vlaming die een plaats heeft verworven in de ‘inner circle’ van de Franse muzikant Serge Gainsbourg. Zijn vriendschap met Gainsbourg leverde vier boeken op waarvan de laatste, ‘Gainsbourg, Paris-Bruxelles-Amsterdam’ (Éditions Gremese, 2021), het eerste Franstalig verhaal over Gainsbourg is, dat geschreven werd door een Vlaming. Sinds 2012 vertelt hij het verhaal van Gainsbourg op Vlaamse en Nederlandse podia, al dan niet vergezeld van livemuziek. Rudolf is namelijk zelf ook muzikant. Hij is regelmatig te gast bij Radio 1 en Radio 2 om over zijn muziek en literatuur te praten. Ook over de jaren zestig schreef Rudolf een boek, ‘De sixties’ (Uitgeverij EPO, 2018), waarin hij met liefde en inzicht vertelt over de sociale, culturele en seksuele revolutie van de jaren zestig aan de hand van onvergetelijke muziekfragmenten.

Zijn debuutroman ‘Wondenland’ (Uitgeverij Vrijdag, 2016) in samenwerking met Dirk De Wachter leverde een theatertour op. Ook vandaag nog brengt Rudolf samen met zijn band De Havilland de muziek van ‘Wondenland’ live. Voor ‘Passie, het verschil tussen leven en bestaan’ (Ertsberg B.V., 2022) ging Rudolf praten met gepassioneerde mensen om te begrijpen wat hen drijft. Hij ging het gesprek aan met onder andere Sam Dillemans, Louis Tobback, Jef Vermassen, Delfine Persoon, Johan Bonny, Michel Verschueren en Frank De Winn.  

Uitgelichte titels

Cover van boek Passie, het verschil tussen leven en bestaan

Passie, het verschil tussen leven en bestaan

Cover van boek Gainsbourg, tekst en uitleg

Gainsbourg, tekst en uitleg

Cover van boek De sixties

De sixties

Lezingen

Rudolf Hecke is een meesterverteller. Je wordt meegezogen in zijn lezingen en hij vertelt het verhaal alsof het zich vlak voor je ogen afspeelt. De oneliners, zijn grapjes, maar vooral zijn onuitputtelijke kennis van zaken blijven je bij. Twee uur vliegt zo voorbij.

1. ‘Passie: het verschil tussen leven en bestaan’

Naar analogie met zijn boek wil Rudolf het begrip passie verklaren en laten voelen. Hiervoor deelt hij eerst zijn eigen ervaring met passie, eentje die hij zou omschrijven met de woorden ‘fierheid’ en ‘schuldgevoel’. Passie doet immers beide: opbouwen en opofferen. Concreet vertelt Rudolf een eerlijk en herkenbaar verhaal over het nest waarin hij is opgegroeid en uit is vertrokken om zijn passie te kunnen beleven. Vervolgens haalt hij anekdotes aan uit de gesprekken met bekende gepassioneerde mensen, samengebundeld in zijn boek. Hij legt uit wat hem heeft verbaasd en geraakt in hun visies.

Ten slotte last Rudolf een interactief moment in waarbij hij het publiek confronteert met enkele inzichten en vraagt om hierop te reageren. Zo ontstaat een passiedialoog met steeds een verrassende uitkomst. De lezing wordt afgewisseld en luchtiger gemaakt met muziekfragmenten of livemuziek.

 

2. ‘Gainsbourg’

Rudolf klapt uit de biecht. In deze lezing bespreekt hij zijn vier biografische boeken over Serge Gainsbourg. Uiteraard komen ook andere Franse muzikanten aan bod, waaronder Brigitte Bardot, Jane Birkin, Jacques Dutronc, Jacques Brel, Françoise Hardy en Juliette Gréco. Ook in deze lezing wordt er gewerkt met muziekfragmenten.

 

3. ‘De sixties’ Rudolf werd geboren in het begin van de jaren zestig. Desondanks verloor hij er zijn hart. Voor zijn boek ‘De sixties’ ging hij praten met enkele Lage Landers die de jaren zestig van dichtbij hebben mogen meemaken. Het resultaat is een intiem portret van die magische periode. Beleef een ‘trip down memory lane’ of een een eerste kennismaking met het tijdsperk. De lezing wordt afgewisseld met muziekfragmenten. Het is ook mogelijk om een liveband uit te nodigen.

Praktisch

  • Rudolf brengt zelf een decor en geluidsinstallatie mee.

Neem contact op met Rudolf Hecke

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.