Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
17 – 18 jaar, 18+

Rob Kindt

Biografie

Rob Kindt (1954) is romanist van opleiding en gaf les aan het Klein Seminarie Roeselare. Nadien was hij schepen van erfgoed en patrimonium in de gemeente Ingelmunster (2013-2018). In zijn nieuwe verblijfplaats Koksijde is hij gids in het Abdijmuseum Ten Duinen en voor het erfgoed en kunstpatrimonium. Erfgoed en geschiedenis zijn een levenslange passie die hij probeert te combineren met een tweede liefde, het verhaal vertellen van mensen in dat verleden. Als romanist greep hij de kans om de vertaling naar het Frans te maken van de tekstbrochure bij het eerste Vredesconcert Passendale (1992), poëzie inbegrepen. De 'Zeis van den Duits' (2021) is zijn eerste boek. Het vertelt het verhaal van Ingelmunster, dat als rust- en ontspanningsdorp buiten de Duitse frontzone tijdens De Groote Oorlog door de bezetter deskundig uitgezogen werd.

'Mors' (2022) is zijn jongste publicatie, over de familie d’Etampes in de periode 1430-1470, de tijd van de Bourgondische hertogen Filips de Goede en Isabelle van Portugal. Jean d’Etampes was stiefzoon van de hertog, zijn echtgenote favoriete en eerste hofdame van de hertogin. Ze zijn bevoorrechte getuigen van een wondere wereld van bijna zes eeuwen geleden. Bij de steile opgang die ze kennen aan het hof van de hertogen verbranden ze hun vleugels, net als de antieke Ikaros. Het noodlot leidt hun leven naar extreem verval, langs wegen die doen denken aan een diepmenselijke antieke Griekse tragedie.

'Mors' is beschikbaar in een groeiend aantal bibliotheken ruim verspreid over Vlaanderen. Het boek was de nationale leestip in Het Laatste Nieuws in juli 2022 en kreeg een paginagrote reportage in Plus Magazine van september 2022. De lezing neemt het publiek mee op een wondere reis naar de tijd van de Bourgondiërs. Ze geeft daarnaast ook een inkijk in hoe dit boek met meerdere lagen (historisch verhaal, psychologische roman, krimi) tot stand gekomen is en hoe het die lagen in harmonie probeert te brengen. Indien de aanvrager dit wenst kan zowel het historische als het literaire onderdeel apart en diepgaander behandeld worden.

Uitgelichte titels

Cover van boek MORS

MORS

Lezingen

Rob's lezing neemt je mee naar de wereld van de adellijke familie d'Etampes, die een tijdlang sleutelfiguren waren aan het hof van de Bourgondische hertogen Filips de Goede en Isabelle van Portugal. Hoe groot was hun fortuin? Hoe groots waren hun feesten en begrafenissen? Hoe zat hun dagelijks leven in elkaar: kledij, maaltijden, woonplaats, hobby's? Hoe steil was hun politieke opgang, hoe diep hun val?

Verhalen en tekstfragmenten brengen hun bestaan van toen in al zijn verscheidenheid tot leven, geïllustreerd met heel wat beeldmateriaal uit de periode 1430-1470. De lezing gaat ook de soms verrassende raakpunten met de wereld vandaag niet uit de weg.

'Mors', het boek dat dit leven vertelt, combineert drie genres: het is een historische én een psychologische roman, met een krimisausje bovenop. Hoe je deze combinatie waar kan maken, wat daar allemaal aan “literaire receptuur” komt bij kijken is een tweede luik in de lezing, waar Rob wat geheimen uit zijn literaire keuken verklapt en een inkijk geeft in wat voor hem dit métier bepaalt. Op vraag van de organisator kan elk luik ook een sterkere nadruk krijgen.

De lezing duurt een ruim uur, waarna Rob graag ingaat op vragen uit het publiek.

Praktisch

  • Als organisator voorzie je een goede beamer met een helder en voldoende groot scherm, liefst in een verduisterbare ruimte die projectie mogelijk maakt.
  • Rob neemt zelf een laptop mee die via HDMI of USB op de beamer kan worden aangesloten worden.
  • Bij een publiek van meer dan 40 deelnemers zorg je als organisator voor geluidsversterking en een microfoon.
  • De organisator voorziet een glaasje plat water voor tijdens de voordracht.
  • Prijs/lezing: 175 euro + vervoersonkosten (0,4259 euro/kilometer)

Neem contact op met Rob Kindt

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.