Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Digitale competenties, Duurzaamheid, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Riske Lemmens

Biografie

Riske Lemmens (1974) werd geboren in een kunstenaarsfamilie. Sinds haar vijftiende was het haar droom om illustrator van kinderboeken te worden. Ze studeerde Grafisch Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, waar ze als eindwerk twee prentenboeken schreef en illustreerde. Met de Prijs van de stad Hasselt en de publicatie van haar eerste prentenboeken ‘Doosje monsters’ in 1997 en ‘Draakje’ in 1998, beide bij Uitgeverij Clavis, kwam haar droom uit.

Sindsdien illustreert Riske voor verschillende Belgische en Nederlandse uitgevers en auteurs. Enkele van haar prentenboeken schreef ze helemaal zelf, maar ze werkte ook samen met schrijvers als Paul Verrept en Siska Goeminne om haar ideeën te verhalen. Veel van haar boeken werden vertaald. In 2016 tot 2017 was Riske een jaar lang Artist in Residence bij bibliotheek Permeke te Antwerpen. Daar kleurde ze ook naast de jeugdboekenlijntjes door haar samenwerkingen met dichter Stijn Vranken. Riske geeft ook les tekenkunst en model aan de kunstacademie te Borsbeek, Antwerpen.

Riske's huidige illustratietechniek is een combinatie van manuele tekeningen en texturen gescand en geïmporteerd in Photoshop, waarin ze de illustraties opbouwt als een collage. Elementen als fantasie, humor en expressie vindt ze erg belangrijk.

Uitgelichte titels

Cover van boek Troon zoekt kroon

Troon zoekt kroon

Cover van boek Ik was er altijd al

Ik was er altijd al

Cover van boek Léon Gromt

Léon Gromt

Lezingen

In haar lezingen focust Riske vooral op het beroep van illustrator en over het belang van de illustraties in een verhaal. Daardoor kan ze de lezing gemakkelijk aanpassen aan verschillende leeftijden, van kleuters tot 18+. Aan de hand van vele visuele voorbeelden toont ze hoe een lees- of prentenboek ontstaat: van het idee tot het gedrukte boek. Daarbij komen zowel technische onderwerpen aan bod zoals het scannen van beelden, vormgeven en uiteindelijk het drukken van een boek; maar ook anekdotes over het maken van illustraties, mislukte tekeningen of gekke fouten in het productieproces.

Inhoudelijk stemt ze het verhaal en de voorbeelden steeds af op de leeftijd van de doelgroepen. Door vertalingen te tonen (Turks, Arabisch, Japans, Frans, Italiaans, enzovoort) krijgen anderstalige kinderen de kans hun talenknobbel in de klas te tonen en ontstaat vaak een gesprek over verschillen en gelijkenissen tussen verhaal en vertaling.

Riske sluit een lezing vaak af met een interactieve oefening rond verbeelding en het ontwikkelen van een personage. Dit kan op aanvraag een echt doe-moment worden waarbij de aanwezigen zelf aan de slag gaan en ze samen vorm geven aan hun verbeelding, individueel of in groep. Vanuit haar jarenlange ervaring als lesgever (aan kinderen, jongeren én volwassenen) kan ze putten uit veel praktijkgerichte oefeningen en technieken.

Riske heeft ook ervaring met specifieke vaktechnische lezingen voor hogeschoolstudenten Illustratie.

Neem contact op met Riske Lemmens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.