Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Leercompetenties, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 18+

Rein Janssens

Biografie

Rein Janssens (1954) is opgegroeid met als vader een kantoorboekhandelaar, als oom een drukker van Vlaamse literaire werken en tijdschriften en een moeder stammend uit een generatie van schilders en beeldhouwers. Samen legden ze de bouwstenen voor een creatieve geest. Na de richting Latijn-Wetenschappen in de middelbare school was Germaanse filologie de geknipte uitdaging. Rein verdiepte zich in literatuurstudie en -geschiedenis, taalwetenschappen, psychologie en filosofie.

 

Lezen en leven zijn voor Rein met elkaar verweven en boeken vormen ook de rode draad in haar professionele leven. Ze leerde het uitgeefvak en de kunst van promotie bij Infodok en Bakermat, uitgeverijen van kinder- en jeugdboeken. Met heel veel plezier gaf ze lezingen over goede kinder- en jeugdboeken voor ouders en leerkrachten. En onder het pseudoniem Eva De Wilde schreef ze verschillende boeken voor beginnende lezers.

 

Bij Standaard Uitgeverij leerde ze als marketingverantwoordelijke veel schrijvers kennen die de promotie van hun boeken aan haar toevertrouwden. Twintig jaar lang nam ze die met veel plezier en zorg onder haar vleugels. Ze kijkt terug op een komen en gaan van de meest indringende literaire stemmen uit Vlaanderen, Nederland en het buitenland, zoals Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Peter Verhelst, Saskia de Coster, Connie Palmen, Umberto Eco, Germaine Greer, Sandro Veronesi, Jonathan Franzen, Michael Cunningham, Minette Walters en vele anderen. Ook in het non-fictiesegment ondersteunde ze intensief grote namen, zoals Ian Kershaw, Robert Kaplan, Catherine Merridale, Richard Dawkins en Orlando Figes.

 

Nu werkt Rein freelance en is ze opnieuw in de pen gekropen. Bij De Eenhoorn verschenen het kinderboek ‘Ik ben aap’ (2018) en 'Ik ben dino' (2019) voor beginnende lezers. Haar jarenlange expertise vertaalt ze nu in de lezing ‘De kracht van literatuur’.

Uitgelichte titels

Cover van boek Ik ben aap

Ik ben aap

Cover van boek Ik ben dino

Ik ben dino

Lezingen

1. Lezing voor volwassenen: De kracht van literatuur

Literatuur biedt de lezer een scala aan rijke ervaringen die verder reiken dan we verwachten. Literatuur verscherpt je blik, verwart en ontwart. Literatuur troost en geeft moed. Boeken zijn schatkamers en Rein wil graag met geïnteresseerde lezers een aantal schatkamers binnengaan. Ze besteedt aandacht aan leesbevordering. Hoe kun je kinderen en volwassenen stimuleren om te lezen? Voorlezen als gouden advies voor ouders, grootouders en leerkrachten. Rein vertelt verhalen over boeken en vertellend zoekt ze een antwoord op volgende vragen: Waarom lezen we? Wat kunnen boeken voor volwassenen betekenen? Wat kunnen boeken voor kinderen betekenen? Hoe lezen we? Ze verheldert enkele technische aspecten die het lezen zelf verdiepen en leest fragmenten voor uit boeken die haar hebben geraakt en die de lezer ongetwijfeld ook zullen raken.

 

2. Lezing voor kinderen: De kracht van kinderboeken

Rein speelt plezierige taalspelletjes, zoals rijmen, met beginnende en gevorderde lezers, vertelt en leest voor uit verschillende boeken. Op die manier knoopt ze aan bij hun ervaringen over thema's als verbeelding, creativiteit, herkenbaarheid van emoties ('Ik ben aap'), ziekenhuis en anders zijn ('Mijn oor doet flap'), grootouders ('Een wensei voor opa'), leesplezier ('Flut, mijn boek in de put'), de komst van een broer of zus ('Ik ben dino'). Ze toetst de ervaringen van kinderen aan de ervaringen van de personages in haar boeken.

Neem contact op met Rein Janssens

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.