Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Andere talen, Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Qadir Nadery

Biografie

Qadir Nadery (1981) groeide op in een klein dorp in Afghanistan. In 2015 moest hij met zijn vrouw en twee jonge kinderen vluchten voor het oorlogsgeweld. Hij belandde uiteindelijk in België, waar hij vier jaar moest strijden voor erkenning. In het dorp waar hij in een vluchtelingenkamp verbleef ontmoette hij toevallig de schrijver Leo Bormans. Samen maakten zij van zijn leven de roman ‘De Knikkers van Qadir’. Die werd overal bijzonder positief onthaald. De Nederlandse Taalunie selecteerde hem als een uitmuntend voorbeeld van ‘een rijke tekst’ en Qadir Nadery werd genomineerd voor de Publieksprijs Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap. Een Engelse vertaling is in de maak. Qadir wil mensen inspireren ‘omdat de doden niet kunnen spreken’. Daarom geeft hij lezingen waarin hij zijn onthutsend levensverhaal vertelt. Over leven in oorlog, vluchten, erkend worden, mensenrechten, kansen en ondanks alles ook over hoop. Jong (15+) en oud wordt daardoor geboeid.

Uitgelichte titels

Cover van boek De Knikkers van Qadir

De Knikkers van Qadir

Lezingen

Het gebeurt zelden dat lezers het hoofdpersonage van een boek werkelijk kunnen ontmoeten, maar nu kan het. ‘De Knikkers van Qadir’ is literaire non-fictie. Het boek is gebaseerd op waargebeurde feiten maar kreeg ook een literaire laag. Daardoor overstijgt het een klassiek verhaal over vergelijkbare thema’s. Zowel Stefan Hertmans ("een hartverscheurend relaas, zelden zo concreet en pakkend beschreven") als Kader Abdolah ("dit boek is een daad van betekenis") loven het boek om zijn inhoudelijke en literaire kwaliteiten: "dit verhaal moet gehoord worden en door iedereen gelezen" (Wim Opbrouck).

Qadir Nadery groeit op in een klein dorp in Afghanistan. Tijdens de lezing vertelt hij over zijn jeugd. Hij kon niet naar school gaan en kon voor zijn twintigste amper lezen en schrijven in zijn eigen taal. Maar van zijn moeder kreeg hij wel de rijke traditie van de grote Perzische verhalen mee, zoals die van de onsterfelijke held Rostam. Zijn vader plantte in hem de droom van de aanleg van een grote granaatappelboomgaard. Als de oorlog voorbij zou zijn. Zijn vader vocht tegen de Russische bezetting in de jaren ’80. Maar de oorlog ging niet voorbij. Qadir heeft alleen maar oorlog gekend. Via zijn levensverhaal verneem je meer over de recente geschiedenis van Afghanistan. Over de vorige regeerperiode van de Taliban bijvoorbeeld. Zij zijn nu aan de macht, maar zij waren dat ook al in de jaren ’90, tijdens de tienerjaren van Qadir. Toen de internationale troepen na 9/11 het land binnen vielen, trok Qadir naar de hoofdstad om met hen samen te werken, in de hoop vrede te bewerkstelligen in zijn land. Dat draaide heel anders uit. In 2015 moest hij vluchten voor het geweld omdat hij en zijn gezin met de dood werden bedreigd, wegens zijn samenwerking met de internationale troepen.

Hoe vluchtelingen uiteindelijk hier belanden, verneem je in de lezing aan de hand van concrete voorbeelden. Zo toont Qadir het enige waardevolle dat hij kon meenemen op zijn vlucht: acht knikkers, zijn enige speelgoed. Ze staan intussen symbool voor alles wat hij waardevol vindt in het leven. Wat zat er nog in zijn rugzak? En waarom werden hij en zijn gezin drie keer het land uitgezet? Deze confrontatie nodigt toehoorders uit om mee na te denken over de prioriteiten in hun eigen leven, hun houding ten opzichte van vluchtelingen, mensenrechten, kansen, noodlot, toeval, verantwoordelijkheid enzovoorts.

Qadir spreekt voldoende en rijk Nederlands. Tijdens talrijke lezingen in Vlaanderen en Nederland, voor een groot en een klein publiek, scholen, leesclubs, culturele centra en andere organisaties heeft Qadir intussen al duizenden mensen kunnen inspireren. Qadir gaat in gesprek met het publiek en beantwoordt alle vragen. Soms kan ook auteur Leo Bormans mee komen. De vragenronde is overal te kort, de waardering groot.

Bij het boek is een uitgebreid educatief pakket (gratis) beschikbaar dat je ook kan terugvinden op de Nederlandstalige website van Qadir. Het pakket gaat dieper in op alle literaire aspecten van de publicatie (metaforen, vertelperspectief, verteltijd, motieven, ...) die op vraag van de organisator ook in de lezing aan bod kunnen komen. Meer weten over deze auteur en zijn boek? Surf naar www.deknikkersvanqadir.com of www.qadirslastmarbles.com.

Neem contact op met Qadir Nadery

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.