Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Petra Thomas

Biografie

Petra Thomas (1978) begon met schrijven toen ze zes was. Ze ontdekte al snel dat letters op papier woorden vormden en die woorden verhalen. Talrijke poëzieprijzen later behaalde ze een master in de Logopedie en Audiologie en een diploma leerkracht. Momenteel is ze docent schrijven en woordkunst-drama. In het najaar van 2021 zette ze haar eerste stappen in de kinderboekenwereld met haar debuut ‘Prinses Primula en de heks van Eruca’ (Davidsfonds, 2021), een spannend en avontuurlijk verhaal met een sterke symboliek, over vertrouwen en doorzettingsvermogen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Prinses Primula en de heks van Eruca

Prinses Primula en de heks van Eruca

Lezingen

In een lezing van Petra is leesplezier het kernwoord. Door haar interactieve aanpak worden de leerlingen gestimuleerd om zelf na te denken en ‘meer’ te lezen dan wat er staat. Dit bevordert hun literair bewustzijn. Het verhaal wordt vanuit verschillende hoeken benaderd, waardoor de personages tot leven komen. De leerlingen ervaren de rijkdom van een verhaal. Hierdoor verhoogt hun betrokkenheid bij de leeservaring.

 

Een lezing kan twee vormen aannemen:

 

  1. ‘Petra en het geheim van Prinses Primula’, een lezing rond het jeugdboek ‘Prinses Primula en de heks van Eruca’ (Standaard Uitgeverij, 2021)

Petra neemt de kinderen mee op reis door ‘Prinses Primula en de heks van Eruca’. Ze verklapt verschillende 'geheimen' over het verhaal, legt uit hoe het boek ontstaan is en onthult enkele weetjes over de personages. De auteur leest voor uit het boek en laat de kinderen op een speelse en interactieve manier kennismaken met het boek. De lezing wordt afgesloten met een quiz.  

 

 

  1. De lezing ‘Petra en het geheim van Prinses Primula’, aangevuld met een workshop drama en creatief schrijven 

Bij deze lezing wordt het programma van ‘Petra en het geheim van Prinses Primula’ uitgebreid met een workshop drama en creatief schrijven. Petra dramatiseert samen met de leerlingen enkele delen uit het boek. De leerlingen kruipen in de rol van één van de personages en spelen dialogen na uit het verhaal. Er wordt hen daarna gevraagd om aan de hand van gerichte opdrachten nieuwe scènes te verzinnen met de bestaande personages. De lezing wordt afgesloten met een creatieve schrijfopdracht.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer met projectiescherm.
  • Een lezing neemt één uur in beslag, wanneer de lezing wordt uitgebreid met de workshop neemt hij twee uur in beslag.
  • De groepsgrootte ligt bij de lezing op maximaal 60 leerlingen. Wanneer de lezing wordt aangevuld met de workshop ligt de maximale grootte van de groep op 30 leerlingen.

Neem contact op met Petra Thomas

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.