Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Petra Doom

Biografie

Petra Doom (1980) is schrijfster. Ze studeerde Kunst- en Cultuurwetenschappen en is gedreven door haar fascinatie voor menselijke culturen, samenlevingsvormen en filosofieën. Daarnaast is ze al zolang ze zich kan herinneren een fervent lezer. Schrijven was voor haar een soort natuurlijk vervolg daarop, geboren uit de verhalen die ze zichzelf vertelde en haar grote liefde voor taal.

Petra schrijft vooral fantasy, voor haar het genre waarin alles uit onze eigen wereld verkend kan worden én waaruit nieuwe invalshoeken naar boven komen. Een groot vermogen tot verbeelding is een van haar meest kostbare eigenschappen. Ze houdt ervan om in haar verhalen mythologische elementen te gebruiken met een nieuwe, verrassende twist.

In 2017 debuteerde ze met het eerste deel van de urban fantasy-reeks 'Overstekers'. ‘Overstekers: een kracht ontwaard’ (Lannoo) werd genomineerd voor de Hebban SF & Fantasy Award. Daarnaast schrijft ze young adult fantasy, kortverhalen, poëzie en songteksten.

Uitgelichte titels

Cover van boek Kinderen van Orpheus #1, Het Lied van Ariane

Kinderen van Orpheus #1, Het Lied van Ariane

Cover van boek Overstekers #3, Koninklijke magie

Overstekers #3, Koninklijke magie

Cover van boek De 366ste dag

De 366ste dag

Lezingen

Tijdens haar lezingen vertelt Petra over haar inspiratiebronnen. Ze haalt grappige anekdotes aan over het schrijfproces, leest stukjes voor uit haar werk, en gaat met het publiek dieper in op een of meerdere van haar boeken. Daarnaast geeft Petra ook lezingen waarbij ze de link legt tussen haar werk en een of meerdere van onderstaande onderwerpen:

  1. Terugkerende elementen in (fantasy)verhalen en mythologie of sprookjes: 'goed en kwaad', 'elfen', 'mythologische zeewezens', 'vampiers', 'poorten tussen werelden', enzovoort. Waarom blijven ze fascineren? Hoe worden ze op verschillende manieren verwerkt?
  2. Fantasy schrijven, hoe doe je dat? Petra belicht de belangrijkste aspecten van het opzetten van een fantasywereld aan de hand van beroemde voorbeelden zoals J.R.R. Tolkien en J.K. Rowling. Elementen die aan bod komen zijn: het creëren van een geloofwaardige setting en magiesysteem, het genuanceerd beschrijven van rassen, het verwerken van religie, enzovoort.
  3. Wat is dat eigenlijk, 'fantasy'? De geschiedenis van fantasy (is Beowulf fantasy? En het Gilgameshepos?) en de vele genres binnenin fantasy (high fantasy, urban fantasy, grimdark tot paranormal romance, enzovoort) worden besproken.
  4. Het gebruik van symbolen. Veel sprookjes beschrijven een reis, letterlijk of figuurlijk, die kan geïnterpreteerd worden als een weergave van de lessen die een mens in zijn leven leert. Personages zijn archetypes en dienen als waarschuwing of belichamen een bepaald aspect van de mens: het bange kind, de 'slechte moeder', de dreiging van het onbekende, enzovoort. Ook moderne boeken spelen nog steeds graag met deze archetypes en tropen.

Neem contact op met Petra Doom

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.