Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
15 – 18 jaar, 18+

Peter Verlinden

Biografie

Peter Verlinden (1957) was ruim dertig jaar lang VRT-journalist gespecialiseerd in de Regio van de Grote Meren (Congo, Rwanda en Burundi) en in crisisverslaggeving. In zijn non-fictieboeken geeft hij een stem aan de levende en historische krachten. Daarbij heeft hij het niet alleen over het koloniale verleden van Centraal-Afrika, maar ook en vooral over de actuele tragedies. De getuigen in zijn boeken confronteert hij met de historische, politieke en sociale context van toen en nu. Zijn werk overschouwt meer dan 150 jaar Europees-Afrikaanse relaties, biedt inzicht in het verleden en het heden, maar geeft ook ruimte aan debat en dialoog met uiteindelijk de vraag: 'En wat dan nu?'.   Als docent aan de KU Leuven legt hij zich toe op het functioneren van de massamedia, meer specifiek bij internationale conflicten. Zo analyseert hij niet alleen, maar bevraagt hij ook zijn eigen rol als journalist. Dat kan wel eens confronterend zijn.   Peter is een bijzonder vlotte spreker en gaat moeilijke vragen achteraf niet uit de weg.

Uitgelichte titels

Cover van boek Zwarte trots, witte schaamte? Over kolonialisme en racisme

Zwarte trots, witte schaamte? Over kolonialisme en racisme

Cover van boek Tussen herinnering en realiteit: Congolese stemmen over de koloniale tijd

Tussen herinnering en realiteit: Congolese stemmen over de koloniale tijd

Cover van boek Marie: Overleven met de dood

Marie: Overleven met de dood

Lezingen

Elke lezing is gebaseerd op een beeldpresentatie, waarin ook korte (televisie)reportages verwerkt zijn. Op die manier krijgt het verhaal een gezicht en blijft het voor elk type publiek duidelijk te volgen. Na afloop wordt ruim tijd uitgetrokken voor vragen en dialoog met het publiek, zelfs voor een confrontatie van opinies als het onderwerp zich daartoe leent. Het is ook mogelijk om de lezing aan te passen aan specifieke wensen van de organisatie, zowel wat betreft de invalshoek alsook lengte en vorm, en eventueel inpassing in een ruimer evenement. In bijlage wordt elke aangeboden lezing kort beschreven en het boek (of de boeken) waarop de lezing gebaseerd is. Momenteel is een lezing over volgende onderwerpen mogelijk:  
  • ‘Zwarte trots, witte schaamte? Over kolonialisme en racisme’
  • ‘Hoe Congolees zijn de Congolezen? De schizofrene Congolees’
  • ‘Congo: Het rijkste land ter wereld’
  • ‘Van Leopold II tot Tshisekedi en wat nu?
  • ‘Rwanda en de genocide: Meer dan 25 jaar later’
  • ‘Marie: Overleven met de dood’
  • ‘Jong en ervaren: Kinderen op de vlucht’
  • ‘Massamedia: Vredesduiven of oorlogsstokers?’

Praktisch

  • De organisatie voorziet een beamer (met scherm), aangepast aan de grootte van de zaal.
  • Een geluidsversterking (microfoon met aansluiting voor een laptop) is gewenst, maar de auteur beschikt ook zelf over een installatie (voor een ruimte tot ongeveer 250 aanwezigen).

Neem contact op met Peter Verlinden

Interesse in een lezing? Laat het ons weten en wij sturen jouw uitnodiging door naar de auteur. Tip: wees zo concreet mogelijk. Vermeld zeker mogelijke data, de locatie en de doelgroep.