Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Poëzie, Proza, Theater
Thema’s
Cultureel bewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Peter Verhelst

Biografie

Peter Verhelst (1962) is een veelvuldig gelauwerd Vlaams dichter, romancier en theatermaker. Zijn grote doorbraak kwam in 2000 met zijn roman ‘Tongkat’ (Prometheus), waarmee hij zowel de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil en de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap in België, als de F. Bordewijkprijs in Nederland won. Voor zijn hele oeuvre won hij in 2018 de eerste Sybren Poletprijs. In 2021 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn “adembenemende oeuvre”. De prijs was “een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn”. Peter werkt vaak samen met beeldend kunstenaars, choreografen of muzikanten. Hartstochtelijk verdedigt hij kunst als een van de belangrijkste menselijke uitingen. In 2022 werd hij onderscheiden met de Arkprijs van het vrije woord. Volgens het Arkcomité van het Vrije Woord verdiende hij de prijs "omdat hij de grote uitdagingen van deze wereld in beroering – oorlog, klimaat, ongelijkheid, naijver – tracht te counteren met ongeremde schoonheid, verbondenheid en open discussie".

Uitgelichte titels

Cover van boek Tongkat

Tongkat

Cover van boek Lichamen

Lichamen

Cover van boek 2050

2050

Lezingen

Tijdens de lezing wordt Peter geïnterviewd, of vertelt hij zelf over zijn schrijverschap. Aanwezigen kunnen altijd onderbreken met vragen. Peter vertelt ook steeds waar hij momenteel aan werkt (theaterstuk? libretto? filmtekst? poëzie? proza?) en leest fragmenten voor. Ook uit bestaand werk (roman, poëzie enzovoort) leest hij voor. Peter zoekt nadrukkelijk naar de participatie van de aanwezigen, omdat de ervaring leert dat er uit die momenten interessante ontmoetingen ontstaan.

Neem contact op met Peter Verhelst

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.