Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Theater
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Frans, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school
Leeftijdsgroep
18+

Peter Ghyssaert

Biografie

Peter Ghyssaert (1966) debuteerde met de bundel Honingtuin (Bert Bakker, 1991) die door de pers bijzonder enthousiast ontvangen werd. Zijn werk werd tweemaal genomineerd voor de VSB, de belangrijkste poëzieprijs van de Lage Landen, en scoorde steevast hoog in de meest toonaangevende bloemlezingen van deze tijd, zoals Gerrit Komrij’s Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw. Bij gelegenheid werd zijn werk vertaald in het Engels, Frans, Duits, Roemeens en Fins.

 

In 2018 verscheen ‘Laiwarikon’ (Atlas Contact), zijn achtste bundel, die door Koen Vergeer werd bestempeld als “een sensatie in de Nederlandse, en al helemaal in de Vlaamse poëzie”. In het voorjaar van 2019 werd hij daarover door Piet Piryns geïnterviewd in het Antwerpse Letterenhuis.

 

Peter hanteert het principe dat alles in de wereld, elk fenomeen, elke gebeurtenis, elke handeling kan uitmonden in een gedicht. Alles kan poëzie worden bij gratie van het beeldend vermogen en de scheppende kracht van de dichter. “Mijn tafel tintelt van geboorten en gebeden” schrijft hij in één van zijn recentere gedichten uit zijn laatste bundel 'Laiwarikon'. Daarbij wordt zijn poëzie gekenmerkt door een eigenzinnige muzikaliteit, een rijke taal en een grote verscheidenheid aan vormen.

Uitgelichte titels

Cover van boek Laiwarikon

Laiwarikon

Lezingen

Peter maakt graag eerst een praatje met het publiek en leest dan voor uit eigen werk. Tussendoor vertelt hij iets over wat hem er toe aanzette om de voorgelezen teksten te schrijven - wat zijn inspiratie en soms obsessie is die tot poëzie leidt. De auteur tracht zijn werk een plaats te geven in het huidige poëzielandschap en verwijst ook graag naar bewonderde collega's uit het Nederlandse, Franse en Angelsaksische taalgebied.

Soms neemt hij zijn viool mee. Daarmee tracht hij het begrip “muzikaliteit” te verklaren in muziek en literatuur: waar zitten de raakvlakken, waar de verschillen? Wat is taalmuziek? Of muzikale taal? Wat is de betekenis van ritme voor de muzikant en de schrijver/dichter?

Praktisch

  • De lezing komt het beste tot haar recht in kleinere groepen en in een eerder intieme, rustige omgeving.

Neem contact op met Peter Ghyssaert

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.