Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Strips
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 17 – 18 jaar, 18+

Patrick Van Gompel

Biografie

Patrick Van Gompel (1957) start zijn journalistieke loopbaan in 1978 als regionaal correspondent voor Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, De Volksgazet en als reporter voor weekbladen als Panorama. Tussen 1981 en 1989 werkt hij voor BRT 2 Radio Omroep Antwerpen en Radio 1, het persagentschap Belga en Het Nieuwsblad van het Zuiden in Tilburg. Van 1989 tot 2022 is hij verslaggever binnen- en buitenland voor VTM Nieuws / DPG Media. Voor VTM Nieuws trekt hij onder meer naar de burgeroorlogen in Rwanda, Congo, Somalië, Libië, het Midden-Oosten en Oekraïne. Hij is ook specialist Nederland. Patrick is van 1983 tot en met 2003 medeorganisator van De Stripgidsdagen in Turnhout. In 1995 schrijft hij samen met stripwinkelier Ad Hendrickx het boek 'Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal' (Standaard Uitgeverij). Voor zijn inzet voor het beeldverhaal ontvangt hij in 2003 De StripVos van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, de beroepsvereniging van striptekenaars. In 2019 krijgt hij Het Gulden Boek, een onderscheiding van boek.be voor zijn enthousiasmerende journalistieke werk voor het boek en de verspreiding ervan. Hij is jurylid van de Knack Hercule Poirotprijs voor het beste Vlaamse misdaadverhaal én bedenker en brouwer van het bier Tripel 888.  

  • NOU EN - Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn (oktober 2023)
  • Van onze verslaggever ter plaatse (2021)
  • Flemish Comics Today / La nouvelle BD flamande (2003) ism Pascal Lefèvre
  • Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal (1995) ism Ad Hendrickx

Uitgelichte titels

Cover van boek Van onze verslaggever ter plaatse

Van onze verslaggever ter plaatse

Cover van boek Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal‘ (1995) ism Ad Hendrickx

Strips Aha! De wereld van het beeldverhaal‘ (1995) ism Ad Hendrickx

Lezingen

Patrick geeft twee verschillende lezingen.

De eerste: Zachte woorden, harde feiten.

Patrick praat naar aanleiding van zijn boek 'Van onze verslaggever ter plaatse' over zijn journalistieke loopbaan in binnen- en buitenland. De oorlogsverhalen in Oekraïne, het Midden-Oosten en Afrika krijgen de meeste aandacht. Het publiek maakt kennis met het leven van een journalist zoals het is. Achteraf ontstaat er altijd een boeiend gesprek over de journalistiek en de rol van de media. De lezing wordt ondersteund met een PowerPoint met kaarten en tv-reportages. 

De tweede: NOU EN - Waarom de Nederlanders zo Nederlands zijn

In zijn boek 'NOU EN - Waarom de Nederlanders zo Nederlands' zijn gaat Patrick op zoek naar de ziel en het karakter van de Nederlanders. Voor het boek interviewde hij 28 bekende en onbekende Nederlanders. In de lezing fietst hij door de geschiedenis van Nederland. Onderwerpen: de eeuwige strijd tegen het water, de invloed van Luther en Calvijn, de koloniale tijd en de excuses, het n-woord, racisme en Zwarte Piet, de nationale trots, literatuur, cabaret. Tussendoor vertelt Patrick over zijn hilarische culinaire ervaringen in Nederland. De lezing wordt ondersteund met een PowerPoint met kaarten en beelden. 

Praktisch

- Als organisator voorzie je een zaal met laptop, beamer, scherm en twee tafels voor de auteur

- Een lezing van Patrick duurt anderhalf uur met een halfuur tijd voor vragen. De lezing kan ook opgedeeld worden in tweemaal 45 minuten met pauze maar de auteur geeft hier geen voorkeur aan

- Na afloop van de lezing houdt Patrick een signeersessie

- De auteur kan de organisator beeldmateriaal bezorgen voor het aanmaken van een digitale affiche

Meer zien?

Neem contact op met Patrick Van Gompel

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.