Patricia De Landtsheer
Biografie
Patricia De Landtsheer (1952) schrijft sinds 1979 poëzie en romans voor jongeren en volwassenen. Haar totale oeuvre bestaat uit 52 boeken. In 1993 verscheen haar eerste jeugdboek ‘Nog even naar Jan’ (Clavis). Sindsdien is ze voltijds auteur en publiceert ze bij verschillende uitgeverijen. In haar boeken behandelt ze diverse thema’s, zoals drugs en drugsverslaving, de holocaust, de Tweede Wereldoorlog en heksenvervolging. In haar boeken staan vriendschap en verdraagzaamheid altijd centraal.
Jaarlijks geeft Patricia tientallen lezingen in scholen, culturele centra, bibliotheken, verenigingen, zowel voor kinderen en jongeren als volwassenen. Ze geeft ook poëzie- en literatuurworkshops voor volwassenen, jongeren en kinderen (basisonderwijs derde graad). Haar bekendste werken zijn de Ploef-reeks (vier boeken) en de Heikje Heks-reeks (vijf boeken).
Naast proza schrijft Patricia ook theaterteksten, dichtbundels en stelde ze diverse bloemlezingen samen. Haar werk werd meermaals bekroond.
Uitgelichte titels
Heikje Heks en het geheim van Betkin
Zullen we samen schuilen, een kleine jongen in Oradour
Gaatjesoma
Lezingen
1. Lezingen voor kinderen
Voor lezingen tijdens de Jeugdboekenmaand houdt Patricia meestal rekening met het thema en vertelt ze over boeken die daarbij passen. Als organisator kun je kiezen uit twee formules:
- Ofwel lezen de kinderen het boek vooraf en kunnen ze na de gebruikelijke intro gerichte vragen stellen.
- Ofwel stelt Patricia het boek kort voor, geeft ze uitleg over de inhoud en leest ze korte fragmenten voor. Ze vertelt op welke manier ze ertoe is gekomen het verhaal te schrijven. Ze stelt een kort scenario samen en wisselt af met de liedjes die rond dat verhaal werden gecomponeerd. Ze zingt de liedjes samen met de kinderen en leert ze aan, waardoor een aangename dynamiek ontstaat tussen auteur en leerlingen.
Hetzelfde geldt voor de boeken over Heikje. Bij 'Heikje heks en het geheim van Betkin' vertelt Patricia bovendien een stukje geschiedenis van Dendermonde en komt de heksenvervolging aan bod.
2. Lezingen voor jongeren en volwassenen
In een lezing over de Tweede Wereldoorlog en alles wat daarmee in verband staat, behandelt Patricia thema's als onderduiken, deportatie, repressie en vergelding met onder andere foto's uit haar poëziebundel 'Doorheen de duisternis het licht' en een beeldverslag van het Franse dorpje Oradour-sur-Glane, onderwerp van haar roman 'Zullen we samen schuilen, een kleine jongen in Oradour' (De Vries-Brouwers, 2014). Ook het boek 'Mimi' (De Vries-Brouwers, 2014) komt hiervoor in aanmerking. Dat verhaal is een getuigenis van de zesjarige Myriam Lipsitz, die in 1944 samen met haar tante en vader op het zesde onderduikadres op de Belgiëlei in Antwerpen tijdens een razzia werd opgepakt en in de het doorgangskamp Kazerne Dossin in Mechelen terechtkwam.
Patricia biedt ook een lezing aan in combinatie met muziek en beeld rond de thema's oorlog, herinneringseducatie of natuur. Hiervoor werkt Patricia samen met Duo Dialoog of Coppia Corda: 2 violen + stem (voor poëzie) (www.coppiacorda.be).
Praktisch
- Voor grotere groepen voorziet de organisator een microfoon en muziekinstallatie.