Myriem El-Kaddouri
Biografie
Myriem El-Kaddouri (1994) heeft een master in Rechten en een master in Bedrijfseconomie. Myriem werkte 5 jaar als advocaat gezondheidsrecht en schrijft momenteel een doctoraat aan de KU Leuven, waar ze de raakvlakken tussen recht, duurzaamheid en discriminatie onderzoekt.
Buiten de juridische wereld wordt Myriem gegrepen door taal, psychologie en filosofie. Ze is dichter, woordkunstenaar en spoken word artiest. Haar debuutbundel 'Hier ligt de waarheid in overdaad' (Pelckmans, 2024) ligt sinds juni 2024 in de rekken.
In 2022 werkte ze samen met MUCE (museum voor circulaire economie) en Mediahuis aan een poëzie-installatie rond tegenstrijdige informatie. In 2023 werd Myriem West-Vlaams kampioen slam poetry en sindsdien draagt ze haar teksten voor op diverse podia in België en Nederland.
In 2024 hield ze op uitnodiging van de Belgische Staat een toespraak over intersectionele gendergelijkheid voor de (informele) Raad van de Europese Unie.
Myriem werd benoemd tot Letterzetter (stadsdichter) van de Stad Kortrijk voor 2024-2026. Als Letterzetter is ze mentor van een collectief van jonge kunstenaars en curator van het jaarlijkse woordkunstenfestival Memento, waar ze rond de zelfgekozen thema's 'causaliteit' en 'absurditeit' zal werken.
Uitgelichte titels
Hier ligt de waarheid in overdaad
Lezingen
Myriem El-Kaddouri draagt gedichten voor, al dan niet onder begeleiding van (ondersteunende) muziek. De gedichten kunnen vervolgens worden besproken met het publiek.
1. Ofwel door middel van een (interactieve) poëzieworkshop waarbij taal, vorm en betekenis worden besproken. Myriem analyseert samen met het publiek het gedicht, maakt de koppeling met andere poëzie die dezelfde thema's verkent en laat ruimte voor vragen.
Voor een jongvolwassen publiek is er ook de mogelijkheid om samen stapsgewijs aan een eigen gedicht te werken. Deze auteurslezing duurt een 60-tal minuten. Indien gewenst kan de nadruk ook gelegd worden op het spoken word aspect, waarbij na het schrijven van een eigen gedicht ook wordt gewerkt aan de performance, houding en het ritme. Dit format vraagt een tijdspanne van 90-120 minuten (afhankelijk van de grootte van de groep).
2. Ofwel door middel van een interview of groepsgesprek waarbij Myriem in gesprek gaat met een moderator, interviewer of (een) andere schrijver(s) over haar schrijfproces, of over de onderwerpen uit 'Hier ligt de waarheid in overdaad', zoals identiteit, gendergelijkheid, migratie, angsten, persoonlijke en intergenerationele groei, verbondenheid en rituelen. Een auteurslezing duurt 60-90 minuten (afhankelijk van het gekozen format).
Myriem hecht veel belang aan het creëren van een veilige en inclusieve omgeving. Voor het overige staat zij open voor alternatieve invullingen van lezingen in overleg met de organisatoren.