Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Poëzie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Leercompetenties, Leescompetenties, Mens en maatschappij, Nederlands, Ruimtelijk bewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
18+

Monique Bol

Biografie

Monique Bol (1966) schrijft verhalen en gedichten. In november 2021 verscheen haar poëziedebuut 'Er liggen twee holtes op je kussen' bij Uitgeverij C. de Vries-Brouwers. Voor Monique is dichten als ademen. Ze dropt haar gedichten bij poëziewedstrijden, in gelegenheidsbundels, op websites of podcasts, in tuinen en bibliotheken, op kerkhoven en langs wandelwegen, in winkelstraten en op podia.

Monique is ook klimaatdichter. Ze houdt van de flow van het schrijven en leeft zich graag in in wat personages drijft - laat zich verrassen, in het echt en in haar oneindige fantasie. Schrijven hangt voor haar samen met lezen. Daarnaast is Monique stadsdichter van Hoogstraten, haar geboorteplaats, waar ze graag poëzie in het rond strooit en mensen verrast. In deze rol treedt ze op in zalen en in huiskamers, geeft workshops en begeleidt wandelingen. Ze vertelt graag over haar literaire activiteiten en schrijft af en toe boekrecensies.

Eerder won ze ook de eerste prijs bij het Stadsgedicht in Ronse, en bij de Guido Wulms Prijs. Daarnaast verscheen ze meermaals in de top 100 van de Gedichtenwedstrijd in Amsterdam.

Uitgelichte titels

Cover van boek er liggen twee holtes op je kussen

er liggen twee holtes op je kussen

Lezingen

Een lezing van Monique kan verschillende vormen aannemen:

1. Lezing over eigen werk

Monique begint elke lezing met het voordragen van gedichten. Ze stelt zichzelf voor, en vertelt over hoe ze ertoe kwam om te dichten en verhalen te schrijven. Ze vertelt over haar grote voorbeelden: Marleen de Crée, Gerrit Kouwenaar, Maud Vanhauwaert, Ingmar Heytze. Ze geeft leestips, bijvoorbeeld over interessante verzamelbundels van o.a. Jozef Deleu of Leonard Ilja Pfeiffer. Verderop vertelt Monique over hoe een gedicht bij haar ontstaat, en hoe een idee of een bundel vorm krijgen.

2. Workshop

Aan de hand van een vooraf uitgekozen dichtvorm gaan de deelnemers samen Monique aan de slag met oefeningen. Indien gewenst worden de resultaten van de workshop hardop voorgelezen. Ook hier geeft Monique leestips en stelt ze dichters of schrijvers voor. 

Neem contact op met Monique Bol

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.