Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza, Theater
Thema’s
Andere talen, Cultureel bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
8 – 10 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Merel de Vilder Robier

Biografie

Merel de Vilder Robier (1970), actrice, auteur, performer, is – als dochter van Pjeroo Roobjee – geboren met een dwarse geest en een hartstochtelijke liefde voor taal. Daaruit ontstond een drang, een niet te negeren dwang, om die taal te gebruiken als was het een matière die te kneden en te boetseren is. Een grondstof die ze soms zachtjes masserend, maar vaak ook met hamer en beitel te lijf gaat.

Merel studeerde in 1993 af aan de internationale theaterschool De Kleine Academie in Brussel.

Sinds 1983 speelt zij hoofd- en gastrollen in vele theater- en televisieproducties waaronder:

‘Meester, hij begint weer’ (BRT), ‘Niet voor Publicatie’ (BRT), ‘Wittekerke’ (VTM), ‘Flikken’ (VRT), ‘Witse’ (VRT) enzovoort.

In het theater werkte ze onder meer voor NTGent, La Comédie Crapule, le Théâtre du Papyrus, De Verrukking, la Compagnie Sequenza en Het Muziek Lod.

Ze speelde Meiske in het gezongen theaterproject ‘Diep in het Bos’ van Eric De Volder en Dick Van der Harst.

Ze is bij het grote publiek vooral bekend als Bianca in ‘Thuis’.

In 2017 verscheen haar literair debuut ‘Le petit théâtre de Fanny Ruubier’ of ‘ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt’ bij uitgeverij Bebuquin.

Deze tekst brengt ze solo, als miniatuurvoorstelling, op bijzondere locaties gaande van culturele centra tot bibliotheken en van boekhandels tot huiskamers.

Een tweede theatertekst ‘2a, 2b + dien van boven’ kwam tot stand met de steun van Literatuur Vlaanderen.

In opdracht van De Graaf schreef ze een voorstelling voor kinderen.

 ‘Wa is da met da Lam?’ ging in het voorjaar van 2021 in Gent in première.

In de smetteloze tussentijd, de coronadagen die we cadeau hebben gekregen, maakte ze een vertaling/bewerking van de mythe van Psyche en Eros zoals ze die terugvond in Stephen Fry’s boek ‘Mythos’ (Thomas Rap, 2020). Dit verhaal vertolkt ze eveneens solo.

Uitgelichte titels

Cover van boek Le Petit Theâtre de Fanny Ruubier of 'Ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt

Le Petit Theâtre de Fanny Ruubier of 'Ier moet iets schoons gebeuren dat mislukt

Cover van boek Wa is da met da lam?

Wa is da met da lam?

Lezingen

Merel leest haar boek ‘le petit Théâtre de Fanny Ruubier’ integraal voor.

Ook haar versie  van de mythe ‘Psyche & Eros’ brengt ze graag en met verve.

Beide lezingen duren een uur. Daarna is er ruimte en tijd voor een gesprek over de artistieke démarche en de literaire inspiratiebronnen van de auteur.

 

In de lezing ‘Hoe kunsttaal natuurlijker wordt dan spreektaal’  wil Merel, actrice, auteur, dochter en moeder, graag ontsluieren hoe deze vier rollen – betrekkingen, taken, driften – invloed hebben gehad op de ontwikkeling van haar idioom. Ze gaat ook dieper in op het gebruik van beeldende, bewerkte taal als sturend element/dwingende voorwaarde in een theatraal creatieproces. Ze leest daarbij fragmenten voor uit eigen werk en uit het oeuvre van auteurs waarmee ze zich verwant voelt.

 

Ook de integrale lezing van de theatertekst ‘Wa is da met da lam?’ is mogelijk. Daarin leidt Merel het publiek in haar unieke taal rond in het atelier van de jonge Jan Van Eyck.

 

Een lezing op maat behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Bij de voorgestelde auteurslezingen neemt de auteur het publiek bij de hand en gidst hen door de literaire teksten. Door haar vorming als actrice slaagt ze erin eventueel minder toegankelijk werk laagdrempelig te maken, want ze leest of speelt haar werk.

Neem contact op met Merel de Vilder Robier

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.