Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Poëzie, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Matthijs de Ridder

Biografie

Matthijs de Ridder (1979) is schrijver en criticus. Hij bezorgde werk van Louis Paul Boon, Gaston Burssens, Paul van Ostaijen en Kurt Köhler en publiceerde onder meer de bekroonde werken ‘Aan Borms. Willem Elsschot, een politiek schrijver' (Manteau, 2007), ‘Rebelse ritmes. Hoe jazz & literatuur elkaar vonden’ (Manteau, 2012) en ‘Behoud de Begeerte. Een literaire geschiedenis 1984-2014’ (Manteau, 2014). Matthijs noemt zichzelf een handelaar in teksten: hij schrijft boeken, redigeert, geeft lezingen, modereert debatten en doceert Nederlandse letterkunde.

Sinds 2009 zet hij zich samen met het Paul van Ostaijengenootschap in voor de studie en de promotie van het werk van Paul van Ostaijen. Matthijs’ onderzoek groeide uit tot een grootschalig literair project over van Ostaijen, waarvoor hij momenteel ook een biografie afwerkt. In 2021 verscheen alvast 'Boem Paukeslag' (Pelckmans), een spannende verkenning van het meesterwerk 'Bezette Stad'.

Uitgelichte titels

Cover van boek Boem Paukeslag: Op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette stad

Boem Paukeslag: Op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette stad

Cover van boek De eeuw van Charlie Chaplin

De eeuw van Charlie Chaplin

Cover van boek Rebelse ritmes: Hoe jazz en literatuur elkaar vonden

Rebelse ritmes: Hoe jazz en literatuur elkaar vonden

Lezingen

Matthijs is een bevlogen spreker die het publiek tijdens een lezing meeneemt naar een andere tijd, meestal naar het begin van de twintigste eeuw toen de moderne wereld geboren werd. Hij vertelt over de aansprekende figuren en boeiende gebeurtenissen uit zijn publicaties, en illustreert deze verhalen met beelden, muziek en film.

Neem contact op met Matthijs de Ridder

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.