Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Ondernemingszin, Ruimtelijk bewustzijn, Sociale vaardigheden, Wetenschap en techniek, Wiskunde, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar

Marleen Nelen

Biografie

Marleen Nelen (1971) is jeugdschrijver.

Ze was een beetje een dromerig kind dat het fijn vond om in haar verbeelding rond te hangen, waar ze eender wie kon laten opdraven en waar alles kon. Zij las en fantaseerde graag en deed het zo vaak dat ze er goed in werd. Van lezen kwam schrijven en ze merkte snel dat ze dat minstens even leuk vond. Haar studie fotografie aan de kunstacademie van Gent leerde haar kijken, en dat komt haar bij het schrijven goed van pas.

Marleen Nelen publiceerde enkele kortverhalen voor volwassenen. Ze schreef haar debuut ‘Duivelstocht’ (Davidsfonds, 2007) omdat ze jonge mensen wilde laten voelen hoe spannend en onmogelijk de reis van Magellaan rond de wereld was geweest. Geschiedenis is voor haar een speelveld voor emoties die tijdloos en universeel zijn. Haar boeken situeren zich telkens in een andere eeuw en streek. Dat maakt haar werk heel verscheiden. Ze onderbouwt haar boeken met grondig onderzoek. Haar hoofdpersonages zijn vaak buitenstaanders, ze horen er niet echt bij. Ze doen hard hun best om de dingen naar hun hand te zetten, maar eigenlijk hebben ze niet zoveel te zeggen over de koers die ze varen. Maar niets houdt hen tegen om het toch te proberen. En dat geldt natuurlijk voor ons allemaal.

Uitgelichte titels

Cover van boek Alles wat licht is

Alles wat licht is

Cover van boek Alles wat licht is

Alles wat licht is

Cover van boek Over zee

Over zee

Lezingen

Marleen vertelt over de kracht van verbeelding en wat verhalen voor haar betekenen. Er zijn eindeloos veel manieren om naar de wereld te kijken. Samen met het publiek bekijkt ze enkele foto’s, en onderzoekt ze hoe beelden ons onbewust beïnvloeden. Langs deze weg kom je uit bij de magie van taal. Iedereen vertelt voortdurend verhalen. Ze maken ons leven intenser en mooier, ze helpen ons anderen beter te begrijpen.

We zijn allemaal schrijvers in de dop. De leerlingen gaan aan de slag met woorden. Hoe verwoorden we dingen die pijn doen? Wat is het belang van details als we iets vertellen? Hoe brengen we een gebeurtenis tot leven? Hoe maken we emoties zichtbaar?

In het tweede deel legt Marleen uit hoe ze aan een boek begint. Hoe een idee langzaam vorm krijgt. Samen met het publiek bestudeert ze haar werkschema’s. Welke vragen stelt ze zichzelf als ze grote verhaallijnen uitzet? Ze toont waar ze haar inspiratie haalt en vertelt waarom ze het zo boeiend vindt om voor jongeren te schrijven. Geschiedenis is een belangrijk aspect in haar werk. Ze schetst de context waarin haar boeken zich afspelen. Ze leest voor. Tijdens de lezing kunnen er vragen worden gesteld.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer waarmee de auteur haar beelden en filmpjes kan projecteren.

Neem contact op met Marleen Nelen

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.