Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Non-fictie, Poëzie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Mark Meekers

Biografie

Mark Meekers (1939), pseudoniem van Marcel Rademakers, is dichter, essayist en romanschrijver. Hij studeerde Letteren en Wijsbegeerte aan de KU Leuven en was actief in de jeugdbeweging. Tijdens zijn studies schreef hij teksten, stapliederen en het zangspel De sprekende vogel (opgevoerd in 1965 te Antwerpen). In de jaren zestig verdiepte hij zich in het kleinkunstwereldje: op aanraden van Kor Vander Goten schreef hij luisterliedjes waarmee hij zelf optrad. Mark koos voor een loopbaan in het onderwijs en doceerde jarenlang Geschiedenis en Esthetica.

 

Daarnaast was hij erg actief op literair vlak. Hij publiceerde in meer dan 250 bloemlezingen en handboeken voor het onderwijs, stelde meerdere verzamelbundels samen, schreef één roman, werkte aan essays over literatuur en beeldende kunst, korte verhalen en handpalmverhalen. Vooral het beeldgedicht draagt zijn voorkeur weg. Zes van de zestien bundels die hij publiceerde zijn gewijd aan het leven en het werk van een collega-beeldend kunstenaar: Van Gogh, Camille Claudel, Rembrandt, Gauguin, Constantin Meunier en Eugeen Van Mieghem. Zijn werk werd in verschillende literaire tijdschriften, kranten en magazines gepubliceerd en meer dan honderd maal bekroond.

 

Mark was ook aan de slag als redacteur van de tijdschriften Zefier, Letters en Leuvense Letters. Hij jureerde daarnaast in verschillende poëziewedstrijden en las op literaire manifestaties geregeld voor uit zijn werk.

 

Onder zijn echte naam is Mark ten slotte actief als beeldend kunstenaar. Hij hield een twintigtal solotentoonstellingen in België, Nederland en Frankrijk en nam deel aan vele groepsexposities in binnen- en buitenland. Hij schreef essays over schilder- en beeldhouwkunst en leidde het werk in van een vijftigtal artiesten. Vanaf 1988 brengt hij gesmaakte multimedia-optredens met poëtische diadocumentaires over eigen werk en beeldende kunstenaars.

Uitgelichte titels

Cover van boek Salto Vitale

Salto Vitale

Cover van boek Bodemloos Blauw

Bodemloos Blauw

Lezingen

Marcel geeft lezingen over poëzie, haiku, verwondering, natuur en ook de menselijke angsten die we door poëtische verwondering willen temperen.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer, scherm en micro's.

Neem contact op met Mark Meekers

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.