Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Proza
Thema’s
Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Mark De Geest

Biografie

Mark De Geest (1951) werkte als programmamaker bij de VRT. Hij regisseerde afleveringen van series als ‘Heterdaad’, ‘Windkracht 10’, ‘Flikken’ en ‘Stille Waters’ en lag aan de basis van de series ‘Katarakt’ en ‘In Vlaamse Velden’. Samen met Sofie De Schaepdrijver realiseerde hij de docuserie ‘Brave Little Belgium’, winnaar van de IAMHIST Michael Nelson Prize for a Work in Media and History.

 

Mark schreef drie non-fictie boeken over de Eerste Wereldoorlog: ‘Brave Little Belgium’ (Manteau, 2014), '‘14-18’ in 100 Dagen' (Manteau, 2017) en ‘Een dure Vrede’ (Horizon, 2018), waarin hij onder meer de oorzaken, het verloop en de gevolgen van deze oorlog vertelt, en de teleurgang van België als economische en industriële grootmacht schetst. Zijn historische roman ‘Transport XX - bestemming Auschwitz’ (Horzion, 2020) is gebaseerd op het waargebeurde en unieke verhaal van de overval op een trein die in april 1953 meer dan 1.500 Joden vanuit de kazerne Dossin in Mechelen naar Auschwitz deporteerde.

Uitgelichte titels

Cover van boek TRANSPORT XX

TRANSPORT XX

Cover van boek Een dure vrede

Een dure vrede

Cover van boek Brave Little Belgium

Brave Little Belgium

Lezingen

1. Een lezing over ‘Transport XX – bestemming Auschwitz’:

Bij de kazerne Dossin in Mechelen vertrekt een trein met bestemming Auschwitz. Aan boord bevinden zich 1.631 Joodse mannen, vrouwen en kinderen. Verderop staan drie jongemannen klaar om zoveel mogelijk gevangenen te bevrijden. Gewapend met slechts één pistool willen ze de trein dwingen om te stoppen. Mark vertelt over hoe hij deze unieke historische gebeurtenis omvormde tot een boeiende roman.

 

2. Lezing over ‘Een dure Vrede’:

Vóór de Eerste Wereldoorlog was België de op vijf na grootste industriële macht van Europa. Na vier jaar bezetting was het land leeggeroofd. De buitenlandse handel viel compleet stil, de industrie werd volledig ontmanteld. De Duitse bezetter liet het land kaalgeplukt achter. Door de oorlog speelde België zijn status als industriële grootmacht voor altijd kwijt. Tijdens zijn lezing vertelt Mark het verhaal van een klein land dat eerst een grootmacht was, maar in de grote oorlog onderuitging en zijn vroegere status voor altijd verloor.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en projectiescherm. 

Neem contact op met Mark De Geest

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.