Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, cultuurcentrum, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar

Marjolein Pottie

Biografie

Marjolein Pottie (1970) groeide op tussen boeken. Ze studeerde Functionele Grafiek aan het Sint Lucasinstituut in Gent. In 1995 illustreerde ze haar eerste boek, 'Traan' (Standaard Uitgeverij) van Dirk Nielandt. Als prentenboekauteur debuteerde ze in 1997 met 'Muu' (De Eenhoorn) van Geert De Kockere. 

Zeventien jaar lang werkte ze fulltime als illustrator van boeken en tijdschriften voor binnen- en buitenlandse uitgeverijen. Sinds kort werkt ze halftijds in een bibliotheek en ze blijft daarnaast illustreren.

 

In 1997 won Marjolein de Boekenpauw voor ‘Muu’, en in 1999 een Boekenwelp voor 'Wie'. In 2012 werd ze winnaar in de Leesjury voor 'Ridder Muis' (De Eenhoorn).

Diezelfde ridder speelt nu de hoofdrol in een populaire animatieserie op Ketnet.

 

Marjolein pint zich niet vast op één stijl of techniek. Voor elk boek begint een nieuwe zoektocht naar wat het beste past bij het verhaal. Dat kan ver uiteenlopen: acrylverf op zwart papier, collages met prachtige papiertjes en uitgesneden zwarte omtreklijnen, scraperboard, of zoekplaten vol details die ze inkleurt op de computer.

Uitgelichte titels

Cover van boek Ridder Verliefd

Ridder Verliefd

Cover van boek Tram Bxl

Tram Bxl

Cover van boek De ijsbeer en de nacht

De ijsbeer en de nacht

Lezingen

Haar lezingen werkt ze uit rond een of meerdere van haar boeken. In maart verbindt ze het boek met het thema van de Jeugdboekenmaand. Meestal projecteert ze daarbij beelden via een beamer, soms werkt ze met een Kamishibai. Bij elke lezing tekent ze ook een paar dingen live.

Het eerste gedeelte bestaat altijd uit vertellen, voorlezen en de kinderen bevragen. Bij oudere kinderen vertelt ze vrij gedetailleerd over de technieken die ze gebruikt, of over hoe een boek tot stand komt. Hierna gaat ze aan de slag en maken de kinderen ofwel een individueel knutselwerk, ofwel een gezamenlijk knutselwerk met de klas.

Praktisch

  • Marjolein het liefst werkt per klas, maar geeft ook lezingen voor groepen van maximaal twee klassen bij elkaar.
  • Als organisator voorzie je een laptop, beamer, scherm of witte muur, en een ruimte die wat verduisterd kan worden.
  • Als organisator voorzie je een whiteboard of krijtbord of flipover om op te tekenen.

Neem contact op met Marjolein Pottie

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.