Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Proza
Thema’s
Andere talen, Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
15 – 16 jaar, 18+

Marc Reugebrink

Biografie

Marc Reugebrink (1960) is een Nederlandse auteur die al bijna 25 jaar in Vlaanderen woont. Hij debuteerde als dichter in 1988, publiceerde essays en vanaf 1998 ook romans, waarvan ‘Het grote uitstel’ (Meulenhoff/Manteau) in 2008 De Gouden Uil won. Hij was actief als recensent voor onder andere De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, De Morgen en De Standaard. Voor deze laatste krant schrijft hij nog steeds regelmatig. Daarnaast was hij redacteur van het Groningse literaire festival Herfstschrift en van verschillende literaire tijdschriften, waaronder De Gids en Yang.

 

Zijn verhuizing naar België heeft in zijn werk de nodige sporen achtergelaten. Het motief van de ‘inwijkeling’ (de naam van zijn website) was voordien al in zijn werk aanwezig: de buitenstaander die pogingen doet om tot een gemeenschap te behoren maar zijn eigen vreemdheid niet weet te overwinnen, speelt een rol in romans als ‘Het Belgisch huwelijk’ (De Bezige Bij Antwerpen, 2014), ‘Zout’ (Querido, 2019) en ‘De vrouw die niet bestond’ (Querido, 2022).

 

Die vreemdheid heeft niet per se met nationaliteit te maken. Steeds voert Reugebrink in zijn boeken een strijd tegen de onoverkomelijkheid van de dood, die van ons allen vreemdelingen maakt. Zijn met de Van der Hoogtprijs bekroonde poëziebundel ‘Komgrond’ (De Bezige Bij, 1988) is een monument voor zijn vroeg overleden vader, maar tevens verzet tegen diens verdwijnen. In ‘Het huis van de zalmen’ (Querido, 2016) gaat het om de dood van de moeder en de herinneringen aan een bij een auto-ongeluk omgekomen zus, die ook al in ‘Touchdown’ (Meulenhoff/Manteau, 2004) een belangrijke rol speelde.

 

Toch vindt Marc zijn werk niet autobiografisch. Melancholisch, maar tegelijkertijd vol humor van iemand die weet dat zijn verzet vergeefs is en zich toch tegen die vergeefsheid blijft verzetten in een poging ergens een plek, een gemeenschap, een mens te vinden die verlossing brengt.      

Uitgelichte titels

Cover van boek Het huis van de zalmen

Het huis van de zalmen

Cover van boek Zout

Zout

Cover van boek De vrouw die niet bestond

De vrouw die niet bestond

Lezingen

Een lezing vertrekt gewoonlijk vanuit één bepaald (meestal: het nieuwste) boek. Daarbij wordt gebruik gemaakt van zelfgemaakte filmpjes en (vaak zelf uitgevoerde) muziek. De ene keer bevatten dergelijke filmpjes al (door de auteur) voorgelezen fragmenten uit het boek in kwestie; de andere keer gaan ze over de context waarin het verhaal speelt. De auteur schetst ongeveer de verhaalloop (zonder daarbij alles prijs te geven) en illustreert zijn betoog met voorgelezen fragmenten. Ook vertelt hij graag over de totstandkoming van het werk, en maakt van daaruit uitstapjes naar zijn andere werk. Daarbij gaat het vaak over de verhouding tussen leven en schrijven, maar ook alle andere thema’s uit zijn werk passeren de revue.

 

Marc staat bekend om zijn indrukwekkende voordracht (hij is een door KLARA regelmatig gevraagde stem) en geldt als een zeer toegankelijke auteur die ook graag met zijn publiek in gesprek gaat. Ook als door organisatoren een interview voorzien is, zal Marc vaak antwoorden door fragmenten voor te lezen, een lied ten gehore te brengen, of zelfs een filmpje te laten zien.

 

Marc werkt ook geregeld samen met cellist Frans Grapperhaus, met wie hij ook een programma heeft samengesteld waarin hij met teksten (proza, poëzie) en zang door zijn hele oeuvre wandelt, een programma dat zich ook uitstekend leent voor huiskamervoorstellingen voor een kleiner publiek.

Praktisch

Afhankelijk van de gewenste vorm:

  • De organisator voorziet een projectiescherm.
  • De organisator voorziet een geluidsversterking.
  • Marc kan zelf een beamer voorzien.
  • Eventueel voorziet de organisator een zangmicrofoon, gitaarversterking.

Neem contact op met Marc Reugebrink

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.