Categorie
Auteur voor volwassenen
Genre
Non-fictie, Poëzie, Proza
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Muzische vormgeving, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
cultuurcentrum, leesclub, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
18+

Marc Colpaert

Biografie

Marc Colpaert (1945) studeerde Germaanse Filologie aan de universiteiten van Leuven, Keulen en Bonn. Zijn loopbaan meanderde door onderwijs, journalistiek, schrijven en hoger onderwijs. Zijn journalistieke loopbaan bij het mondiaal tijdschrift ‘Wereldwijd’ bezorgde hem vanaf de jaren ‘80 een heuse antropologische en cultuurfilosofische onderdompeling in landen als Pakistan, India, Thailand, Indonesië en Myanmar. Hij schreef er maandelijks over en bracht ook verslag uit voor de radio in Vlaanderen en Nederland.  Vanuit die ervaringen – de val van de muur inbegrepen – voelde hij de nood om een kritische blik te werpen op het Europees handelen en denken. Daarom richtte hij in 1993 de opleiding CIMIC op aan Thomas More in Mechelen. Ze fungeerde als een intercultureel centrum dat 27 jaar bleef bestaan. Sinds enkele jaren is er een vervolg in de vorm van een nieuwe vzw CIMIC met dezelfde doelstellingen, onder andere het creëren van een nieuwe ‘wij’-cultuur. De kwaliteitsvolle CIMIC- nieuwsbrief belicht maandelijks de transities die in de verschillende continenten plaatsvinden. Na 9/11 verdiepte Marc zich verder in de islam. Hij beklemtoonde het andere gezicht ervan en de nood aan verbeelding. In 2007 schreef hij in dat verband het veel gelezen boek ‘Tot waar de beide zeeën samenkomen, verbeelding, een sleutel tot intercultureel opvoeden’ (Lannoo, 2007). Dat boek vormt een pleidooi voor een herwaardering van literatuur, muzische vorming en de kunsten in het algemeen. Op zoek naar bronnen vertaalde hij werk over en van Meister Eckhart (2016), Paolo d’All’Oglio (2016), William Chittick (2019) en Ibn al-‘Arabi (2021). Met de steun van VAF, FWB, VFL en samen met cineast Laurent Van Lancker, Susanne Weck en Katharina Mommsen werkte hij aan het web-project Diwans.org (2013) waarin hij de interculturele dialoog tussen Goethes West-östlicher Divan en de Divan van de Perzische dichter Hafiz gestalte gaf. Sinds enkele jaren schaart hij zich als ‘grootouder voor het klimaat’ ook achter de opdracht om verantwoordelijk met onze planeet om te gaan.

Uitgelichte titels

Cover van boek Uit Liefde voor de Islam, in het voetspoor van de in Syrië vermiste jezuïet Paolo Dall’Oglio

Uit Liefde voor de Islam, in het voetspoor van de in Syrië vermiste jezuïet Paolo Dall’Oglio

Cover van boek Soefisme, een kennismaking

Soefisme, een kennismaking

Lezingen

Is verbeelding een fantasie, een soort ‘game’ of een existentieel gegeven dat ook biologisch en symbolisch bij het leven hoort? Is het waar dat het Westen steeds minder toegang heeft tot een symbolisch bewustzijn? De lezingen en leesgroepen van Marc zijn een soort ontmoetingen. Hij tracht telkens het publiek binnen te leiden in onbekend (inter)cultureel gebied, op zoek naar hoopgevende literaire en spirituele bronnen die van oudsher blijven opborrelen. Wat hij vertelt, is gebaseerd op ervaringen die gegrond zijn door zijn studie van de verbeelding, die in de verschillende continenten ‘anders’ wordt benaderd en uitgedrukt. Verbeelding is uitgerekend vandaag uitermate nodig om elkaar in de soms verwarrende communicatienetwerken nog te verstaan. Marc neemt de luisteraar mee op een soort cultuurfilosofische en antropologische reis naar vergeten gebieden en nauwelijks bekende denkers en schrijvers. Dat geldt zowel voor vergeten dimensies binnen onze eigen cultuur als binnen de islamitische, hindoeïstische en boeddhistische tradities. Hij zoekt ook hoe deze culturen in hun bronnen antwoorden aanreiken voor onze huidige omgang met de planeet aarde en met elkaar.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en geluidsinstallatie.

Neem contact op met Marc Colpaert

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.