
Maartje van der Laak
Biografie
Maartje van der Laak (1979) is een gepassioneerd historica. Haar liefde voor kunst en geschiedenis weet ze enthousiast over te brengen op uiteenlopende groepen. Bij De Eenhoorn publiceerde ze het kinderboek ‘Het Geheim van de Vlaamse Meesters’ (2019), een spannend avonturenverhaal over geheimen in schilderijen, en de historische thriller ‘2031, het einde van België?’ (2020), een samenwerking met Stefan Sottiaux. Ze gidst daarnaast in diverse musea, doceert in de opleiding voor gidsen en reisleiders, en schrijft tentoonstellingsteksten en scenario’s voor erfgoedprojecten. Haar verhalen bereiken zo een breed publiek, en weten jong en oud te bekoren.
Uitgelichte titels

Het Geheim van de Vlaamse Meesters

2031. Het einde van België?

Victoria Vilein – het juweel van de keizer
Lezingen
Alle lezingen zijn steeds een actieve combinatie van vertellen en voorlezen. Er worden ook voortdurend vragen gesteld en beelden getoond. De inhoud en vorm van de lezing wordt steeds aangepast aan het doelpubliek en de wensen van de organisator.
- ‘Het Geheim van de Vlaamse Meesters’ - Lezing voor jongeren
Tijdens de lezing 'Het Geheim van de Vlaamse Meesters' vertelt Maartje kort over de ontstaansgeschiedenis van het boek. Vervolgens neemt ze de jongeren mee op reis doorheen bekende en minder bekende werken van de Vlaamse Meesters, een tocht die voor heel wat avonturen zorgt! De jongeren mogen zelf ook een bestemming uitkiezen, op voorwaarde dat het kunstwerk ook in het boek aan bod komt. Bij dit werk wordt dan langer stilgestaan en uit het desbetreffende hoofdstuk wordt er (expressief) voorgelezen.
- ‘2031. Het einde van België?’ - Lezing voor jongeren en volwassenen
Deze lezing wordt aangeboden aan zowel jongeren in de derde graad van het secundair onderwijs als aan volwassenen. Er wordt uitgegaan van de denkoefening: stel dat er een ‘sunset clause’ is die de grondwet in 2031 laat uitdoven, welke staatsvorm zou je dan kiezen? Monarchie? Republiek? Welke grondrechten? Welk model van scheiding tussen kerk en staat? Zou je België behouden? En zo ja, in welke vorm? De bedoeling is om de lezer aan de hand van een spannend verhaal te laten nadenken over de toekomst van ons land, over de basisbeginselen van onze democratie en over het belang van mensenrechten. Voor scholen wordt er een educatieve focus gelegd, aangezien veel leerplandoelstellingen passen binnen het onderwerp van het boek. Voor volwassenen wordt de politieke geschiedenis van België overlopen maar hebben we het ook over de rol en waarde van op historische feiten gebaseerde fictie. Daarnaast wordt er nagedacht over het verband tussen wetenschap, politiek en literatuur.
Praktisch
- De organisator voorziet een beamer en projectiescherm.
- Lezingen kunnen, indien gewenst, ook vervangen worden door livestream sessies.