Leen Huet
Biografie
Leen Huet (1966) is auteur van romans, literaire non-fictie en essays. Ze studeerde Kunstgeschiedenis en Wijsbegeerte aan de KU Leuven. Na haar studies verbleef ze een tijdlang in Firenze (Italië). Sinds 1991 woont ze in Leuven.
Leen publiceerde bijdragen in verschillende kranten en tijdschriften als De Morgen, De Standaard en Knack. Voor Stripgids schreef ze onder andere een rubriek over opmerkelijke vrouwelijke stripfiguren, en in het Nieuw Wereldtijdschrift verscheen een reeks van haar hand over bizarre schilderijen in de Belgische musea. Andere bijdragen verschenen in De Brakke Hond, Dietsche Warande & Belfort, De Gids, Kunst en Cultuur, Surplus, Zacht Lawijd, Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Rekto:verso. Leen is sinds 2016 ook lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.
Kunst en literatuur zijn Leens belangrijkste thema’s en inspiratiebronnen: als geen ander weet ze haar bewondering voor zowel de grote meesters, bizarre kunstenaars en vergeten schrijvers op de lezer over te dragen. Leens aandacht lijkt steeds gewekt door de marge, of beter, door wat zich daar (vaak onterecht) in bevindt of daar na verloop van tijd onherroepelijk in is verzeild geraakt. Ze benadert haar onderwerpen dan ook vaak vanuit hun geschiedenis. Het verleden dat ze daarbij oproept, blijkt geen dode letter. Het is altijd levendig en kleurrijk, niet het minst door de zwierige stijl en aandacht voor details. Leens verhalen, romans, columns en essays wemelen van de schilderijen, boeken, gebouwen, inboedels, voorwerpen als dolken, kandelaars of horloges, auto’s en meer, die vaak op subtiele wijze de evolutie van een gebeurtenis bepalen. Met haar enigszins barokke formuleringen, uitgebreide woordenschat en verrassende, soms melancholische en speelse zinswendingen, draagt zij een unieke stem in het letterenveld.
Uitgelichte titels
Pieter Bruegel: De biografie
Oud Papier
Mijn België
Lezingen
Leen biedt verschillende lezingopties aan:
1. In de lezing over Bruegel, gebaseerd op haar baanbrekende biografie, geeft Leen een overzicht van het werk van deze overbekende en tegelijkertijd onbekende kunstenaar. Ze plaatst Bruegel in de context van zijn tijd en in de bruisende steden Antwerpen en Brussel tijdens de gouden eeuw van de Lage Landen.
2. De lezing 'Oud Papier' gaat over Leens wonderlijke ontdekkingen van boeken in antiquariaten: verborgen parels, vergeten klassieken, bizarre vondsten. Weg met de hypes en de bestsellerlijstjes! De toehoorders worden aangemoedigd om zelf op literaire ontdekkingstocht te gaan.
3. In de lezing over 'Mijn België' vertelt Leen over alles wat dit vreemde land van oudsher voor haar betekent en wat het ook voor haar voorouders betekende. België voor gevorderden, bizar België, mooi België.