Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Sociale vaardigheden, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar

Katrien Vandewoude

Biografie

Katrien Vandewoude (1955) behaalde een master in Geschiedenis aan de UGent. Als kind was ze al een echt leesbeest en de minst gelukkige periodes in haar leven waren die waarin ze niet kon lezen. Een tijdlang begeleidde ze een groep van de KJV, de huidige Leesjury. Ze ontdekte de waarde en schoonheid van kinderboeken en zag hoe kinderen konden meegaan in en reageren op een verhaal. Zo besloot ze er zelf een te schrijven.

In 1995 debuteerde ze met ‘Scherven’ (Clavis) en in datzelfde jaar kreeg ze de John Flanders Prijs voor ‘Het is zover’ (Uitgeverij Averbode). Na een aantal boeken, zowel fictie als non-fictie, voor alle graden van het basisonderwijs schrijft ze de laatste jaren vooral voor jonge lezers. Met weinig woorden een hele fantasiewereld scheppen is voor haar een bijzondere en vooral heel prettige uitdaging. Soms wordt het ernstig, soms grappig en op het einde van de vaak zeer korte stukjes probeert ze iets mee te geven om over na te denken.

Uitgelichte titels

Cover van boek Mie Raat

Mie Raat

Cover van boek Slak en pier en de kus van kip

Slak en pier en de kus van kip

Cover van boek Duif en muis

Duif en muis

Lezingen

Met vraag en antwoord, rollenspel en met de hulp van een pluchen speelgoedpop loodst Katrien de kinderen haar verhaal binnen. Op het ogenblik dat ze begint voor te lezen hebben ze zelf al een en ander ontdekt. Soms laat ze het publiek raden hoe het verhaal of een stuk van het verhaal zou kunnen verdergaan. En soms laat ze de kinderen zich verplaatsen in een van haar personages met de vraag hoe zij zouden reageren op de in het boek beschreven situaties.

Ze focust graag op gevoelens en gedragingen. Voor de jongste lezers gaat dat via verpersoonlijking van dieren of via fantasiefiguren. Over de afloop laat ze de kinderen meestal in het ongewisse om de leeshonger aan te wakkeren.

Op maat van jonge lezers maakt ze duidelijk dat een verhaal niet zomaar uit haar hoofd in een boek belandt. Het samenspel tussen tekst en tekeningen geniet bijzondere aandacht.

Ze gebruikt geen digitale middelen, alleen haar stem en uitvergrote tekeningen.

Katrien kan, als het nodig is, ook online lezingen geven. De interactie is in deze vorm wat minder intensief maar de speelgoedpop kan er wel bij zijn en het voordeel is dat de tekeningen op het smartbord in de klas duidelijker te zien zijn. Een online lezing duurt iets korter, om de aandacht van de jonge lezers voldoende vast te houden. Katrien geeft vervolgens wat tips mee om achteraf in de klas mee aan de slag te gaan.   

Praktisch

  • De organisator voorziet een tafel, een glas water en een groep enthousiaste kinderen die maar een klein beetje voorbereid moeten zijn.
  • De groep is bij voorkeur niet groter dan 50 kinderen, zodat iedereen Katrien goed kan horen en zien.
  • Voor online lezingen voorziet de organisator een smartboard.

Neem contact op met Katrien Vandewoude

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.