Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur, Proza
Thema’s
Cultureel bewustzijn, Historisch bewustzijn, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Katrien Van Hecke

Biografie

Katrien Van Hecke (1960) schrijft sprookjes en historische jeugdromans. Ze studeerde Geschiedenis en vindt het leuk om van pure feiten fantastische vertellingen te maken. Voor elke roman neemt ze een bijzonder maar vergeten stukje geschiedenis als uitgangspunt. Zo leert ze ons in 'Oostende is niet ver meer' (Clavis, 2022) de Oostendse Compagnie kennen; laat ze ons in 'Soldaat Marie' (Clavis, 2018) kennismaken met de analfabete Marie Schellinck die in de 18e eeuw onderluitenant werd in het leger van Napoleon; en in 'Ahatani en het geheim van het oudste verhaal' (Lannoo, 2010) met hogepriesteres Enheduanna, de eerste bij naam gekende auteur.

 

Al haar verhalen bevatten sprookjes of volksverhalen en gaan telkens over zoekende mensen die altijd weer opkrabbelen en verdergaan.

Uitgelichte titels

Cover van boek Oostende is niet ver meer

Oostende is niet ver meer

Cover van boek Soldaat Marie

Soldaat Marie

Cover van boek Markies

Markies

Lezingen

  1. Voor het eerste tot vierde leerjaar

Katrien vertelt enkele van haar eigen sprookjes en onbekende volkssprookjes.

 

  1. Voor het vijfde en zesde leerjaar

Katrien brengt vertellingen over haar historische romans 'Joan het heksenkind' (Lannoo, 2005), 'Ahatani en het geheim van het oudste verhaal' (Lannoo, 2010) en 'Adderkop' (Uitgeverij Partizaan, 2015). Deze lezing focust op de middeleeuwen en de eerste culturen. Door de kinderen vragen te stellen linkt ze de geschiedenis met het heden. Ze eindigt deze lezing met een schrijfoefening.

 

  1. Voor het middelbaar

Ze brengt vertellingen over de historische romans 'Soldaat Marie' (Clavis, 2018) en 'Oostende is niet ver meer' (Clavis, 2022). Deze boeken nemen plaats in de 18e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden, Europa, India en op zee. Katrien werkt met een PowerPointpresentatie. Door het publiek vragen te stellen linkt ze de geschiedenis met het heden. Ook deze lezing eindigt ze met een schrijfoefening.

 

  1. Voor volwassenen

Katrien brengt vertellingen over de historische romans 'Soldaat Marie' (Clavis, 2018) en 'Oostende is niet ver meer' (Clavis, 2022). In deze lezing focust ze zich op de 18e eeuw in de Zuidelijke Nederlanden, Europa, India en op zee. Voor deze lezing werkt Katrien opnieuw met een PowerPointpresentatie.

Praktisch

  • Bij de lezingen met een PowerPointpresentatie maakt Katrien graag gebruik van een beamer en een projectiescherm van de organisator.

Neem contact op met Katrien Van Hecke

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.