Categorie
Auteur voor volwassenen, Kinder- en jeugdauteur
Genre
Illustratie, Kinder- en jeugdliteratuur, Strips
Thema’s
Andere talen, Burgerschap, Mens en maatschappij, Nederlands, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, boekhandel, cultuurcentrum, kunstenorganisatie, leesclub, school, socio-culturele vereniging, zorginstelling
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Karolina Szejda

Biografie

Karolina Szejda (1995) woont sinds haar zesde in Brussel. In 2019 studeerde ze af aan de LUCA School of Arts in Brussel met een Masterdiploma in Graphic Storytelling. Daarna behaalde ze ook een Educatieve Master aan dezelfde school. Karolina maakt illustraties en strips die meestal gebaseerd zijn op haar eigen leven, geeft tekenles aan kinderen en is één van de jonge auteurs die in de Knalgele Kubus in het Marc Sleen Museum heeft gewerkt. Haar debuut ‘Tram 5’ (Exhibitions International, 2020) is geïnspireerd op haar papa en haarzelf. Beiden worstelen ze in het verhaal met hetzelfde probleem: ben ik gelukkig? En wat wil ik (nog) doen met mijn toekomst? Hij dacht: Is het te laat om op je 50e voor een carrièreswitch te kiezen? Zij dacht: Zoveel verschillende studiekeuzes, wat als ik nu een verkeerde keuze maak? ‘Donutdag’ (Studio Sesam, 2022) is een kinderboek dat vertrekt vanuit Karolina’s Poolse achtergrond en het tweetalig opgroeien.

Voor Karolina komen de mooiste verhalen van heel dichtbij. Daarom vertrekt ze bij elk boek vanuit een thema dat nauw aan haar hart ligt of waar ze zelf ervaring mee heeft, zoals diversiteit, migratie, taalbarrières, familie en generatieverschillen. Strips zijn een ideaal medium om zware thema’s op een luchtige en grappige manier te vertalen naar de lezer toe!

Uitgelichte titels

Cover van boek Tram 5

Tram 5

Cover van boek Donutdag

Donutdag

Lezingen

Karolina geeft lezingen over alles wat met strips te maken heeft: hoe je op ideeën komt, hoe je een verhaal opbouwt, hoe een strip gemaakt wordt, wat het belang is van autobiografische strips enzovoort. Dat kan ze ook koppelen aan een korte workshop waarbij zij en het publiek zelf (simpele) strips maken. Het gaat niet om mooi tekenen, maar om een verhaal overbrengen. De lezing kan ook vanuit een thematisch standpunt vertrekken zoals bijvoorbeeld het maken van een studiekeuze, tweetalig opgroeien, familie in een ander land hebben, identiteitscrisis of gewoon een kleine inkijk in de Poolse cultuur. Dat kan in de vorm van een interview of een klasgesprek. Tijdens lezingen voor kinderen leest Karolina voor uit haar werk en koppelt ze het vertellen aan een kleine workshop tekenen.

Praktisch

  • De organisator voorziet een beamer en projectiescherm. Tijdens lezingen voor grotere groepen gebruikt Karolina ook graag een microfoon.

Neem contact op met Karolina Szejda

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Let op: dit is nog geen kortingsaanvraag! Log in en klik op 'korting aanvragen' als alle afspraken gemaakt zijn.