Categorie
Kinder- en jeugdauteur
Genre
Kinder- en jeugdliteratuur
Thema’s
Burgerschap, Cultureel bewustzijn, Duurzaamheid, Historisch bewustzijn, Lichamelijke opvoeding en gezondheid, Mens en maatschappij, Nederlands, Ondernemingszin, Sociale vaardigheden, Wetenschap en techniek, Zelfbewustzijn
Doelgroep
bibliotheek, school, socio-culturele vereniging
Leeftijdsgroep
0 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 – 10 jaar, 11 – 12 jaar, 13 – 14 jaar, 15 – 16 jaar, 18+

Karla Stoefs

Biografie

Karla Stoefs (1963) is de auteur van een 25-tal kinder- en jeugdboeken. Daarnaast is ze ook actief als journalist en schrijfster van kortverhalen voor diverse tijdschriften.

 

Voor Karla valt schrijven samen met scherp observeren en geboeid luisteren. In stilte je tijd nemen om antwoorden te vinden of te verliezen. Met grappige verbeeldingskracht kent ze wereldse dingen een ander soortelijk gewicht toe. Haar verhalen bevolkt ze met kleine, kwetsbare mensen die tegelijk moedig en veerkrachtig zijn. Maar even vaak zwerven er ook donkere stervelingen in rond. Die donkere zielen boeien haar. Geen idee uit welke stinkende put ze wisten te ontsnappen, hun kwaadaardig gedrag is ook voor de schrijfster onvoorspelbaar. ‘Zit ik in de keuken rustig een appeltje te eten,’ vertelt ze, ‘en plots staan ze naast me met het scherpe vleesmes in hun hand: “Neem een blad papier en schrijf op.” En terwijl de kat achterwaarts de keuken uit sluipt, neem ik een blad papier en schrijf op.’

 

Karla geeft ook lezingen en interactieve vertelsessies in bibliotheken en scholen. Daar doet ze haar best om met zoveel mogelijk armgezwaai uit te leggen waarom boeken zoiets als goede vrienden kunnen zijn. En wat vrienden betreft, mag je best kieskeurig zijn, als je ze maar een kans geeft.

Uitgelichte titels

Cover van boek Pinguïnpost

Pinguïnpost

Cover van boek Dans me

Dans me

Lezingen

  1. Peuter/kleuter lezingen

Voor de allerjongsten ontspringt Karla’s verhaal aan de levensgroot geprojecteerde prenten uit haar prentenboeken. Op een heel eenvoudige manier legt ze uit hoe een idee een boek kan worden. Iedere vertelling heeft zijn ‘interactie’-moment; de kinderen maken deel uit van de scenografie van het verhaal ofwel maken ze de achtergrondgeluiden of doen ze samen een dansje. Niets is te gek.

 

  1. Basis- of secundaire schoollezingen

Karla vertelt uit haar boeken, passend bij de betrokken leeftijd. Bij iedere vertelling voorziet ze beeld- en geluidsmateriaal. De kinderen of de jongeren krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen. Alles kan aan bod komen: het creatieproces, de inspiratie enzovoort. Ze kan de lezing ook afsluiten met een schrijfopdracht.

 

Thema’s van de boeken voor kinderen (<13 jaar) die aan bod kunnen komen zijn humor, vriendschap, pesten, pinguïns, honden, gescheiden ouders, afscheid nemen, grootouders, reizen, kinderrechten, dromen enzovoort.

 

Thema’s van de boeken voor jongeren die aan bod kunnen komen zijn humor, vriendschap, pesten, zoeken naar identiteit, anders zijn, volwassen worden, verliefdheid, oorlog, historische verhalen, kwetsbaarheid, gescheiden ouders, verlies, klimaatproblemen, reizen, dood, Alzheimer enzovoort.

Praktisch

  • Vaak ondersteunt Karla haar lezingen met beeld- en geluidsmateriaal. De organisator voorziet dan een projector, scherm of smartboard.
  • Een draadloze microfoon is ook handig om in interactie te gaan met het publiek.

Neem contact op met Karla Stoefs

Interesse in een lezing? Neem via dit formulier contact op met de auteur. Afspraken gemaakt? Log in en klik op 'korting aanvragen'.